-----------------------------------
theogon
09 Dec 2012 16:27


-----------------------------------
Nu este vorba de creare a spațialității prin efectul stereoscopic, deoarece distanțele față de corpurile cerești sunt imense, deci și baza (distanța între dipozitivele care preiau semnalele de la obiectele cerești) trebuie să fie cât de cât comparabilă.
Deci nu este pseudo stereofonie (ca în muzică) ci este un semnal mono pe care îl auzi cu ambele  urechi.
Privitul la ocular cu un ochi are neajunsuri, specializează doar unul dintre globii oculari și îl obosește mai mult. După opinia mea ar trebui să privim pe rând cu ambii ochi pentru a atenua aceste efecte.
Ca unul care a folosit un binoviever (cel de la baader) pot spune că pentru Lună și planete este de neegalat. Desigur că există o pierdere de semnal luminos (și de aceea apertura minimă de la care putem pleca ar fi 7' - însă această valoare este subiectivă), dar imaginile la Lună sau Saturn obținute de exemplu cu un mak de 180, îți taie răsuflarea, plus că totul este mult mai comod de privit.
Am mai scris pe larg acum un an despre lucrul ăsta, dar nu mai găsesc postarea. 
Țin minte că Zoth a raportat splitarea lui Sirius cu un achipament bino atașat la un refractor ED de 80 mm.
Astronomia nu este un hobby ieftin. Ca preț se poate compara cu un ocular bun. Dacă ai bani, cred că un binoviever ar trebui să fie un echipament nelipsit din trusa unui astronom amator ce se axează pe observații vizuale.