-----------------------------------
Hifimaniac
27 Dec 2012 13:28

Colimare (rugaminte)
-----------------------------------
In primul rand: buna ziua la toata lumea.
Pt. inceput, doresc sa ma prezint: am 47 de ani, locuiesc in Brasov. 
Acum cateva zile Mosul ne-a adus (mie si baiatului meu de 8 ani) mult asteptaul telescop newtonian (Sky-Watcher BKP 1145EQ1 cu filtru lunar).
Cu ajutorul unui prieten am reusit sa-l asamblam, dar, din din cauza conditiilor atmosferice inca nu l-am folosit.
Inainte sa ne aduca Mosul acest telescop, am tot cautat pe internet informatii, considerate utile, mai mult, le-am si descarcat pe PC, in idea sa fac un mic dosar (portabil), care ne va fi de folos si pe teren.
Ei, cum se intampla in cazul novicilor si prea-curiosilor, am remarcat faptul ca telescopul a fost usor decolimat. Studiind informatiile gasite pe net (in special: http://www.astro-baby.com/collimation/astro%20babys%20collimation%20guide.htm), am incercat sa-l colimez cu un dispozitiv construit dintr-o canistra de film de 35 mm, dar, din pacate, interventia n-a fost tocmai inspirata, reusind sa decolimez total telescopul.
De fapt am urmat indicatiile, am si reusit sa obtin cercurile concentrice (vezi pagina de web de mai sus) cu oglinda secundara, dar cand am scos cele 2 coli de hartie din tub care blocau reflectiile oglinzii primare), oglinda secundara nu mai apare ca un cerc, se vad si vreo 2 suruburi, iar cele 4 picioruse (spider) apar intr-un anumit unghi.
Din pacate, nici dupa 2-3 ore de incercari disperate n-am reusit sa reglez corect oglinda. :oops: 
Ce pot face?

(P.S. M-as bucura mult, daca un astronom amator brasovean candva, poate dupa Revelion, m-ar invata ce si cum cu colimarea asta. As fi onorat sa mai stam de vorba, sa-l servesc cu un pahar de bere cu aceasta ocazie :D . Multumesc.)