-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Dec 2012 17:30


-----------------------------------
Csaba
bine ai venit pe forum.
Nu te mira ca ai probleme cu colimarea,toti am avut si de fapt majoritatea ne re-intalnim adesea cu aceasta problema.Nu te enerva si nu te grabi!

Lucrul cel mai important pe care trebuie sa-l faci este sa incerci sa intelegi ,,spatial''despre ce este vorba.
Si atunci vei sti ce ai de facut.
a)Trebuie intai sa asezi axa secundarei pe axa tubului,adica secundara sa stea la distanta egala de tubul telescopului.Pentru asta masori cu ruleta bratele care tin secundara .Eu imi fac o masca din carton de diametru egal cu interiorul tubului si cu o gaura in centrul ei ,ca sa vezi mijlocul/axa suportului secundarei.
Deplasezi din piulite bratelor secundarei,pana ce pe mijlocul gaurii din masca vezi ,,mijlocul''/axa suportului secundarei.
b)Acuma ai pus tu ca mai sus  secundara la distanta egala de tubul mare dar probabil este fie prea ,,jos'' spre oglinda mare fie prea,,sus'' spre capatul tubului.
Pata ,,alba''  din articol este partea activa-care te intereseaza- a oglinzii secundare si care trebuie sa iti apara ,,la mijloc'' fata de interiorul focuserului.
Aceasta trebuie sa iti apara concentrica fata de peretele focuserului.
Pentru aceasta reglezi secundara din suruburile mici ale suportului ei,deplasand-o pe directia axei optice a oglinzii mari.
In oglinda plana trebuie sa vezi concentric cu marginea ei (a petei albe) interiorul focuserului,mai multe muchii circulare , si gaura prin care privesti prin capacel.Pentru aceasta rasucesti usor  secondara cu mana fata de axa oglinzii mari,care este si a tubului telescopului si /sau reglezi fin din cele trei surubele de reglaj ale secundarei.
Cred ca va trebui sa deplasezi secundara pe directia axei si apoi sa reglezi concentricitatea imaginii interiorului focuserului ,adica intreaga manevra de la pct.b),de mai multe ori.
Asta deoarece trebuie sa obtii simultan ,,pata alba la mijloc'' si ,,interiorul focuserului concentric fata de marginea petei albe'' .De obicei,reglarea uneia o strica pe cealalta.Pana gasesti acea pozitie de simultaneitate a celor doua conditii.
Strangi cu grija surubul/suruburile de reglaj ale secundarei cand obtii rezultatul bun ,ca sa nu se mai deplaseze din gresala.
c)Apoi scoti hartia alba si iti chemi un ajutor.Ajutorul actioneaza suruburile pe care sta oglinda mare,tu te uiti prin ocular si zici ,,un pic inainte'' si/sau un ,,pic inapoi'' si/sau ,,urmatorul surub''.Asta pana ce punctul negru de pe axa oglinzii mari se vede suprapus peste imaginea gaurii din capacelul prin care privesti.Nu conteaza cu care surub incepi nici cu care veti continua,conteaza daca punctul negru si gaura din capacel se apropie sau se departeaza.Te vrei ca ele sa se suprapuna.
Dupa ce ai parcurs cu succes a+b+c=telescop colimat.
ATENTIE: mai ales cand reglezi secundara,tubul telescopului trebuie sa stea la orizontala ca nu cumva sa scapi vreo unealta (sau chiar secundara) si sa cada peste oglinda principala.
Atat la reglarea secundarei cat si la oglinda mare,verifici mereu cum stai cu cursele disponibile ale suruburilor.Adica sa nu ajunga la capete de cursa deoarece asta insemana  ca ,daca vei continua,ceva fie se va deteriora fie ceva va cadea de la locul sau,de obicei o pretioasa parte optica.Ceea ce l-ar supara tare pe Mosu care a fost darnic!

Succes in colimare si in noul hobby.
Exerseaza de mai multe ori colimarea,cat timp vei avea reflectoare,nu mai scapi de ea.
Lasere/chestii/trestii nu te ajuta pana ce nu reusesti cele trei etape de mai sus.
Dupa aia,nu vad motiv sa strici banii pe ele,mai bine niste oculare bune.
Astept sa ma anunti ca ai reusit ,sa stiu si eu ca ma steapta o bere  :D ...cand mai merg la Brasov,orasul studentiei mele.
Mircea