-----------------------------------
jimao22
02 Ian 2013 12:33

Flame si Horse Head 2013
-----------------------------------
Azi noapte am inaugurat anul astronomic 2013 si totul a mers ca pe roate. Sper sa fie un semn bun pentru anul asta in care mi-am propus foarte multe in domeniul astronomiei - sa termin observatorul, sa-mi iau un telescop nou (catadioptric) sa trec la off-axis-guider si sa fac o multime de device-uri DIY cu sculele noi.

Am iesit pe la 17:30 cu echipamentele, cerul fiind foarte frumos, ca si in noaptea precedenta dealtfel.
Am terminat de aranjat totul pe la 19:30, intre timp luand motzul unui finut de-al meu care a implinit 1 an pe 29 decembrie. Impartit intre datoria de nas si cea de astronom, am reusit sa fac sistemul operational destul de rapid, tinta serii dorind initial sa fie Owl Nebula.
Fiindca am iesit cu Equinox-ul, care are camp larg, nu mi-a placut zona respectiva si am trecut la ceva clasic, unde mai incercasem inainte sa fac ceva, fara rezultate speciale - Flame & Horse Head Nebula.
Am folosit filtrul H-alpha de 7 nm de la Baader pentru expuneri, stiind ca ambele sunt nebuloase de emisie. Pentru culori am sa revin cu expuneri intr-una din noptile viitoare.

Set-up:
Montura EQ6/Eqmod remote controled (din casa, de la un pahar de vin)
Luneta Equinox 80 side-by-side cu guider Orion 80
Camera Atik 314L+ cu camera de ghidaj Orion SSAG
Focus cu masca Bahtinov cu fire (a mers perfect cu filtrul H-alpha)
Achizitie si ghidaj cu MaximDL
16 expuneri x 600 secunde

Cred ca mi-ar trebui pentru luneta asta un corector de camp cu focal reducer, ca sa am campul mai larg, expuneri mai scurte si camp plan pana la margine.
Cu exceptia a 3 expuneri ratate si inca 2 scoase din procesare de Maxim la stacuire, pe motiv de alungire a stelelor nepermis de mare, restul expunerilor au fost foarte bune.

Procesarea am facut-o cu MaximDL pentru calibrare cu dark-uri si stacuire iar restul a fost facut cu StarTools, un program extraordinar pe care l-am descoperit de curand si asupra caruia am sa revin cat de curand la rubrica de Software cu un review pentru ca il consider senzational. 
Cei care doresc sa vada aprecierile altor persoane mult mai experimentate decat mine referitor la acest soft, ii invit sa se uite aici: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5411437/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1