-----------------------------------
Teo
07 Ian 2013 13:32

Proiectul &quot;Copernicus&quot;. Refractorul de 150/1650 mm
-----------------------------------
Anno Domini 2013. Ianuarie, ziua a 7-a.

Un nou proiect, de aceasta data de mare amploare a inceput pentru mine.

In urma cu mai multi ani acesta era doar un vis care abia putea fi soptit, de teama sa nu se destrame.

Acum, dupa mult timp visul tinde sa prinda contur si sa devina incetul cu incetul realitate.


Iubind foarte mult lunetele, si fiind pasionat atat de ATM cat si de observarea cerului prin rodul muncii noastre, m-am hotarat sa incep realizarea unei lunete cu adevarat mari fata de ce am avut eu pana acum.

Este vorba despre un "tun" cu apertura utila de 150 mm si focala de 1650 mm ( f/11).

Totul a inceput prin achizitionarea unui obiectiv dublet acromat, avand caracteristicile mai sus mentionate, de la domnul Zoth caruia tin sa ii multumesc mult pe aceasta cale.

De asemenea le multumesc aici si celorlalti colegi astronomi amatori care mai aduc din afara tarii componente optice si care tin vie flacara ATM-istilor din tara noastra.
Fara sprijinul lor ar fi mai greu.

Proiectul meu am decis sa il numesc "Nicolaus Copernicus" sau mai pe scurt " Copernicus " deoarece invatatul astronom era de origine poloneza.
Obiectivul viitoarei mele lunete provine tot din Polonia asa ca am gasit de cuviinta sa aduc pe aceasta cale un omagiu unuia dintre cei care a afirmat "pluralitatea lumilor" si a azvarlit Pamantul din centrul Universului, pe orbita sa corecta, acolo unde isi gasea cel mai bine locul.

Constuctia acestei lunete va dura probabil pana la vara dar este posibil sa se intinda chiar pe o perioada mult mai indelungata.

Voi incerca sa prezint cat mai frecvent etapele in care am ajuns cu constructia marelui instrument.

Topicul este deschis pentru toti cei care vor sa il citeasca sau sa participe cu cate un sfat.

Sa fie intr-un ceas bun !

Teo