-----------------------------------
alf
05 Dec 2006 15:10

Sfaturi in legatura cu un telescop pentru un newbie
-----------------------------------
Salutare!
In primul rand vreau sa va spun ca m-am bucurat nespus cand am vazut ca exista si in .ro un portal dedicat astronomiei, si o comunitate de pasionati care sunt pregatiti sa ne ajute si pe cei mai noob (asa ca mine).
Am fost mereu foarte atras de instumentele optice - primul microscop l-am primit prin clasa a 4-a; apoi in clasa a 7-a am construit un periscop, dupa ce am dezmembrat vreo 2 aparate foto shi cateva oglinzi de truse de farduri. Ce-i drept, astronomia a inceput sa ma atraga in liceu, cand am avut o tentativa esuata de a cosntrui o luneta (lipsa de materiale :( ).
Si acum, dupa mai multi ani, cand posibilitatile mi-o permit, m-am hotarat sa aprofundez acest hobby. Am inceput sa ma apuc de citit si sa strang diverse materiale, harti etc de pe net. Acum insa, ca tot vin sarbatorile de iarna, m-am decis sa imi fac un cadou si sa imi iau primul  meu telescop - un reflector, asa mai pentru un incepator. Aici as vrea sa ma ajutati si voi, macar cu un sfat.
Care ar fi datele problemei:
Ce vreau sa fac cu el: pentru inceput ma intereseaza planetele, si banuiesc ca e normal sa fie asa, fiind un incepator. Dar as vrea ca pe masura ce invat sa ma orientez mai bine pe cer, sa pot vedea "decent" si niste elemente deep-space.
Ar fi bine sa fie si cat de cat portabil, sa il pot transporta cu masina fara sa fie nevoie sa scot banchete, roata de rezerva, volan etc  :P. Eu locuiesc in Bucuresti, singurul meu "avantaj" fiind faptul ca stand la ultimul etaj am acces mai rapid la acoperisul blocului :D Foarte des imi petrec insa week-endurile intr-o locatie la ~20 km de Brasov, unde cerul este absolut superb in noptile senine, si deci foarte multe observatii le voi face acolo. Altceva ce sa va mai zic... nu ma intereeaza inca fotografia, sau alte sisteme computerizate. 
Bugetul disponibil ar fi undeva in jurul a 300 EUR.
Sper sa ma puteti ajuta cu cateva sugestii, macar in ce parametri tehnici sa ma incadrez sa imi satisfac si asteptarile si sa ma incadrez si in bani :?: 
Multumesc!