-----------------------------------
HoO_Germany
05 Dec 2006 23:05


-----------------------------------
Robert, nu te supara pe mine, dar nu mai recomada la nimeni incepator 150/750 fiindca in general este un jaf de telescop. Se vad bine cu el doar galaxiile, nebuloasele si cam atat. Unde e nevoie de calitate a imaginii si de putere de marire este "in plus" telescopul. 
Pentru mie/tine e bun un 150/750 ca stiu/m ce inseamna un astfel de telescop. Dar un incepator vrea sa vada totul bine si mai ales planetele, care cu un astfel de telescop nu se pot vedem.
Nu te supara pe mine, dar am vrut doar sa iti dau un sfat, de care sa beneficieze un incepator care nu stie ce vrea de la un instrument.
Numai bine!

Sigur este opinia ta, si nu am de ce sa ma supar  :) 
Dar un jaf de telescop nu este. Eu am acest telescop la grupa scolara cu care fac eu astronomie. Si iti dau dreptate, ca la observarea planetelor, este ceva cam slab. Dar deja cu o 2x-barlow ai o focala de 1500mm unde la apertura de 150mm este un sistem de f/10. Cred ca si tu in cazul asta, accepti ca este posibil a observa planete foarte bine. Mai departe sistemul este parabolic, tubul este relativ scurt, usor, colimatia este stabila... eu zic in cazul asta, prevazand si pretul, ca e mai bun ca un sistem 130/1000 sferic   :wink: 
Mai departe este montat paralactic. Acum daca se gandeste cineva a face poze sau nu, asta nu sta in vorba, dar montura EQ3-2 este stabila destul si transportabila destul pentru acest telescop, al uza vizual.
Comparand intre 130/1000 sferic (poate pus azimutal) si 150/750 parabolic si pus paralactic, eu as stie ce sa-mi cumpar.
Dar cum zis.... este numai parerea mea  :wink:  :)

Foarte sincer zic, ca sistemul de 130/1000 sferic (acum fara sa-l cunosc, si fara rautate) este ca bani aruncati.