-----------------------------------
Teo
11 Ian 2013 15:18


-----------------------------------
Salut Achy !

Sigur ca scopul unui obiectiv fish-eye este tocmai cel pe care l-ai mentionat si anume acela de a acoperi un unghi cat mai mare.

Poate din poze nu rezulta foarte bine diferenta mare de unghi, dar va spun sincer ca si aceasta improvizatie creste unghiul vizual foarte mult.

Vizoarele de usa au fost construite special pentru a oferi un unghi mare vizual si nu doar pentru a produce un efect de distorsionare a imaginii de tip fish-eye.

Diferenta intre imaginea obtinuta de tine si cea filmata de mine consta in departarea fara de obiectele filmate. 

Eu locuiesc la un etaj inferior, foarte aproape de sol iar filmarea ta a fost facuta de undeva mai de sus. Evident ca nici cele doua obiective "fish-eye" nu sunt identice, deci nu pot avea acelasi camp.
De asemenea nu putem compara sau pune la egalitate un biet vizor de usa cu un obiectiv comercial dedicat.
E ca si cum as compara o luneta facuta dintr-o lentila de ochelari cu una acromata comerciala.
Important este doar principiul asemanator.

Pentru a va putea da seama de diferenta enorma intre unghiul initial acoperit de camera si cel obtinut dupa atasarea lentilei mele, am filmat alternand imaginea obisnuita cu cea fish-eye.

Atasam sau detasam rapid lentila "fish-eye" in fata camerei pentru a va da seama de diferenta de unghi acoperita.

Clipul l-am filmat acum cateva minute, de aceasta data in exterior, la lumina zilei si il puteti vedea mai jos.

http://www.youtube.com/watch?v=DWgk5_ANTDQ&feature=youtu.be

Cu siguranta o astfel de improvizatie facuta doar pentru joaca, nu se compara cu un obiectiv dedicat pe care sa il poti utiliza la monitorizarea cerului (nocturn).

Prin aceasta demonstratie am vrut sa prezint doar o alternativa foarte ieftin de realizat si practic la indemana oricui.

Succes in realizarea camerei pe care ai inceput-o !

Imi doresc si eu asa ceva pe viitor si sigur voi achizitiona un astfel de obiectiv.

Teo