-----------------------------------
saiph
21 Ian 2013 10:06


-----------------------------------
Salut, mi-am indreptat si eu refractorul de 90 mm spre jupiter in ultima vreme si am observat un spectacol fascinant. Am observat insa si un obiect pe care nu reusesc sa il identific foarte aproape de Jupiter. La inceput am crezut ca e vorba de un nor atmosferic insa e acolo noapte de noapte in relativ aceasi pozitie si poate fi rezolvat ca o linie. Poate cineva sa ma lumineze si pe mine? 

Poate aveti ceva linkuri cu un atlas messier? Folosesc http://neave.com/planetarium/ pentru a identifica stelele si pentru starhopping.


Bine ai venit pe forum.
Felicitari pt primul Jupiter ;) Intr-adevar, este o planeta de care n-ai cum sa te plictisesti - mereu dinamica, in schimbare si aduce provocari noi observatorilor.

Te rugam insa sa te prezinti printr-o scurta descriere la rubrica "who's who" ca sa stim si cu cine vorbim :) Sau eventual 2-3 vorbe la profil. Apropo, 90-ul cu care observi ce stie sa faca? E scurt, e lung, cu ce oculare lucrezi, montura..? :D

Intrucat nu dai nici un detaliu referitor la caracteristicile sau pozitia "norului", nu poate ghici nimeni la ce faci referire. Cel putin iti pot spune ca aproape 5 grade Est ai un roi deschis (NGC1647), iar la Vest (cam 7-8 grade) ai Pleiadele (M45). Altceva in imediata vecinatate a lui Jupiter nu este, cu atat mai putin un obiect extrasolar care sa tina pasul cu miscarea planetei. 

Cea mai plauzibila explicatie este o reflexie parazita din ocular, daca nu este vorba despre rezolvarea insuficienta a satelitilor peste care se suprapune o usoara aberatie de sfericitate a obiectivului (sau a ocularului).

Poti descarca si instala [url=http://www.stellarium.org/]Stellarium, pentru clarificare - este gratuit. Mai sunt si alte softuri cu care poti  face cam acelasi lucru, cu cateva diferente in modul de prezentare si in precizia (si volumul) datelor, dar cel mentionat este suficient pt inceput.


Spor la observatii si 
Cer senin!
:)