-----------------------------------
Teo
23 Ian 2013 05:11


-----------------------------------
Bravo, arata foarte clar ca si cu echipament minimal se pot face lucruri foarte interesante. Dar nu ai un trepied si declansator pe fir ? E putin miscata, si nu e de la expunere.

Stelele de langa M81 ajung la V ~9. In pozitia unde ar trebui sa fie M82 e un guguloi de zgomot. Daca zici ca ai mai multe cadre, ai putea incerca sa faci un stack. E posibil ca si M82 sa fie detectabil.

Multumesc pentru apreciere si pentru identificarea magnitudinilor stelelor din poza mea.

Ba da, am un trepied cu montura EQ 5 . De asemenea am si declansator cu fir dar nu mi-a venit ideea sa il atasez in acel moment :)

Poza a fost facuta in conditii improvizate. Am sprijinit aparatul foto de tocul geamului din dormitor si de partea opusa l-am fixat cu o perna mica. Astfel statea intr-o pozitie fixa. E posibi sa se fi miscat foarte putin intre timp, in afara de micarea de rotatie a Pamantului.

De pe montura EQ nu as fi putu sa fac foto decat daca scoteam echipamentul afara din casa .

Sigur ca voi incerca si aceasta varianta pe viitor.

Varianta cu barndoor trackerul o cunosc si eu mai demult dar nu am incercat-o niciodata.

Imi place varianta construita de Tudorandru. Probabil este printre putinii care si-au construit un asemenea dispozitiv.
Totusi, cum stii cate ture de piulita sa invarti/unitatea de timp, adica cu ce viteza ?
Banuiesc ca dexteritatea se capata in timp si ca nu stai sa calculezi ce unghi reprezinta pe cer un pas de filet.
Apoi cand invarti piulita nu exista riscul sa induci vibratii fine care pot afecta imaginea ? Sau in momentul cand invarti acoperi putin obiectivul aparatului ?

Sunt interesante si pozele voastre avand in vedere ca au fost facute tot cu mijloace modeste sau improvizate.
Nu conteaza ca nu sunt facute din Bucuresti.
Invit sa posteze aici pe orice coleg de pe forum, indiferent de locatie, daca este incepator in astro-fotografia de obiecte deep-sky sau daca are la indemana mijloace mai modeste.  :D