-----------------------------------
Teo
23 Ian 2013 14:24


-----------------------------------
Teo, vreau să te critic constructiv: ai investit mult atât în echipament cât &#537;i timp de studiu &#537;i de observa&#539;ii dar te încăpă&#539;ânezi să faci experimente "pe genunchi"... Pe când treci la nivelul următor? :)

Salut Erwin. 

Este adevarat ca am investit destul de mult in echipament, atat financiar cat si pasiune sau munca ATM.

Totusi, doar un echipament bun nu este suficient. 

Pentru a face observatii astronomice si mai ales astro-fotografie mai avem nevoie si de un loc deschis, cu cer senin si o gradina unde sa nu ma deranjeze nimeni.

Cele mai multe observatii le fac "pe fuga" in sesiuni de 15-30 de minute, in fata sau in spatele blocului.
Pe strada, la ore tarzii trec tot felul de personaje nepoftite, si chiar daca nu s-ar intampla asta, totusi strada nu este un loc in care sa iti intinzi frumos echipamentul, sa pui in statie un trepied cu montura EQ, sa o aliniezi in pol, apoi sa vii cu tuburile optice, laptopul, camera foto...etc si sa iti faci toate treburile pe indelete fara sa stai cu stresul ca se opresc tot felul de "gura casca" sau mai rau ca poti sa dai si peste persoane rau voitoare.
Am avut de a face chiar si cu politisti care patrulau noaptea pe la 12. Au oprit masina si m-au intrebat la cine ma uit in balcon cu luneta, daca e cineva acasa acolo unde ma uit...nu stiu cat in gluma sau in serios.
Dupa aceea le-am explicat ce faceam acolo la 2 metri de scara blocului meu si i-am poftit sa arunce o privire la Saturn caci in acea perioada era vizibil pe la 12 noaptea.
Le-a placut ceea ce au vazut dar nu sunt convins cat au inteles :roll:  .

Ghinionul meu este faptul ca nu am nici macar un balcon sau fereastra cu vedere spre Sud. In acest fel as fi putut face observatii frumoase la planete si Luna din balcon.
De obiecte deepsky nu poate fi vorba deoarece poluarea luminoasa in Bucuresti este crunta.
Nu mai vorbesc de suspensiile prezente in amosfera si de smogul de la esapamentele masinilor ori de turbulenta data de termocentrala CET SUD de care ma aflu relativ aproape.

Iesiri la observatii in afara Bucurestiului fac rar ( asta din cauza unor probleme de timp sau de alta natura ). Si in general nu prea sunt adeptul iesirilor/intrunirilor sau deplasarilor pentru observatii astro.

De cateva ori pe an ( 2-3 ori ) ajung la tara (la socri) sau la munte. 
Acolo imi iau cu mine cate o luneta mai mica, trepiedul din lemn cu montura AZ home-made si fac observatii frumoase cat sa imi ajunga un an.

In Bucuresti, uneori sunt atat de dornic de revedea cate ceva din peisajul celest incat scot cate o luneta mica pe geam ori un binoclu si il indrept spre Nord ori N-E unde am vedere.
La fel am procedat si cu aparatul foto.

De aceea prezint mai mult observatii sau fotografii "facute pe genunchi".
Daca pe viitor imi voi achizitiona o masina cu care sa pot cara mai mult echipament la tara si cu care sa ma deplasez mai frecvent acolo, atunci voi putea prezenta si observatii sau fotografii mai reusite.
Sau daca voi locui la o casa cu gradina...si sa am deschidere spre Sud ar fi ideal. Evident, undeva la marginea orasului deoarece poluarea de aici impiedica observatiile astronomice decente.