-----------------------------------
Tavi F.
07 Dec 2006 15:35


-----------------------------------
As vrea sa atrag atentia asupra faptului ca limitele pot fi atinse numai in conditii meteo exceptionale , cum se intalnesc foarte rar (eu am prins la observatii numai 2 nopti ca astea) .In rest daca observi de pe bloc planete o sa fii preocupat de cu totul alte probleme (legate de aerul turbulent) nu de calitatea oglinzilor/design optic. 114 -ul F/8 chiar nu are nici o problema cu oglinda sferica - poate doar masurat si comparat in laborator.
Limita puterii de separare, da, poate fi atinsa doar in ipoteza ca nu am avea atmosfera. Dar dintre unghiul de turbulenta si cel al puterii de separare nu se ia valoarea cea mai mare, ca fiind cea care ne limiteaza detaliile observabile. Aceste doua valori se compun, ceva in genul rezolutiei fotografice.
In cazul in care oglinda nu este delimitata de difractie unghiul de separare va fi mare. In ipoteza asta, ponderea puterii de separare este tot mai redusa, odata cu cresterea turbulentei atmosferice. Diferentele astea sint mai greu sesizabile, dar exista.

Mai dau un exemplu clar:

In cazul observatiilor pe o turbulenta accentuata 2'' (val min. ar fi cam 0'',25) se folosesc doua telescoape:
1. D=100mm, P. de separare=1'',38
2. D=200mm, P. de separare=0'',69

Avind turbulenta 2'', putem spune ca cele doua instrumente, ofera aceleasi detalii, la Grez? Raspuns:NU. Doar se "taie" mai mult din potentialul celui mai mare.