-----------------------------------
Alexandru Rautu
08 Dec 2006 00:34

Sfârșitul Fizicei
-----------------------------------
Ideea de a descrie limitele fizicii a reprezentat o adevarata provocare. In fiecare zi, portalurile de informatii specifice de pe Internet abunda in prezentarea a noi si noi articole stiintifice, rapoarte privitoare la experimente, modele stranii sau teorii indraznete, ce imping frontierele acestei discipline dincolo de ceea ce ne-am fi putut imagina cu o seara inainte, cand am inchis calculatorul si ne-am deconectat de la retea. O intreaga serie de aplicatii patrunde dinspre laboratoarele de cercetare spre un nou tip de industrie, atenta sa speculeze si sa incorporeze cele mai marunte gaselnite tehnologice in productia curenta. 

 In ultimele secole fizica a evoluat atat de mult reusind sa unifice diferite ramuri ale acestei stiinte, ramuri care pana atunci erau considerate total diferite. Toate aceste unificari au sugerat faptul ca ar exista o ecuatie fundamentala care sa explice totul. Acesta misterioasa ecuatie este "visul lui Einstein" si a multor fiziceni, acela de a unifica intreaga fizica. 

 Am deschis acest topic ca urmare a unei afirmatii celebre si viu disputata,
afirmatie a lui Stephen Hawking, conform careia avem una din doua sanse ca in urmatoarele doua decenii umanitatea (a se citi comunitatea stiintifica) sa intre in posesia unei teorii unificate complete. Stephen Hawking tot face aceasta apreciere referitoare la elaborarea unei teorii unificate a fizicii in urmatorii 20 de ani, de vreo doua decenii si mai bine incoace, cel putin de la discursul inaugural sustinut cu ocazia atribuirii Catedrei de profesor de matematica la Cambridge, in 1980, dar teoria tot n-a aparut ...

 Va reprezenta sfarsitul fizicei acesta teorie ? Va fi ea elaborata in urmatorii 50 de ani ?

 :!: In urmatoarele mesaje am adaugat afirmatii ale unor foarte cunoscuti fiziceni in privinta unui "sfarsit al fizicei" ...