-----------------------------------
bogdanbacila
30 Ian 2013 23:58

Refractor 50x din obiectiv foto 500mm si ocular 10mm
-----------------------------------
Salut colegi, si pasionati de astro.

Poate ca numele subiectului nu este 100% corect... nu poti numi ceea ce vreau eu sa fac... un refractor veritabil... dar totusi mi-am propus sa finalizez acest mic proiect.

Voi incepe prin a va oferi o idee in ceea ce vreau sa fac, si de ce dispun: un refractor cu un factor de marire 50x, prin folosirea unui obiectiv foto 500m si a unui ocular 10mm Super Plossl.

Obiectivul este un Maginon 500m f8. Este intr-o stare excelenta.
Ocularul un Super Plossl 10mm (ceva ieftin, dar deocamdata suficient pentru pretentiile mele).

Deocamdata obiectivul are atasat si un adaptor M42, pentru aparate foto Canon EOS. (l-am testat pe aparatul meu, si se comporta bine).


As dori sa impreunez acest obiectiv foto, cu ocularul de care dispun.
Acum apare si problema, motiv pentru care va rog pe voi, cei mult mai experimentati ca mine in acest domeniu, sa imi oferiti cateva idei:

In ultima poza se vede ca distanta dintre capatul tubului obiectivului, si a ocularului, este destul de mica... plus ca nu stiu cum as putea atasa un ocular pe 1.25" la acel adaptor M42...

- Se poate demonta acel inel adaptor M42... dar atunci... cum pot face adaptarea ??
- Se poate demonta si tubul "final", dupa cum se vede in poza... in acest caz castig vreo 8-10 cm, spatiu in care ma pot incadra cu un focuser/prisma...sau alte obiecte "intermediare"... acesta varianta mi-ar conveni mai mult, dar din nou vine intrebarea, cum pot adapta/prinde acel ocular pe 1.25" la filet ?? (am impresia ca filetul e pe 46 mm...). As dori ca fixrea sa fie solida, de aceea evit banda izolatoare, sau alte invetii de genul :)

Si as mai dori sa va intreb ceva: o lentila Barlow "aduaga" la distanta focala ? sau se pune intre obiectiv si ocular, fara a lungi distanta focala ?


Imi cer scuze daca explicatiile si intrebarile mele sunt cam incalcite... 
Mi-am propus acest mic proiect personal, iar rezultatul sper sa fie cel asteptat.

O putere de marire de 50x mi-ar fi suficient pe moment, iar daca e necesar, pe viitor pot folosi un Barlow 2x sau 3x pentru o marire mai mare...

Multumesc, si cer senin (desi anotimpul nu ne prea ajuta),
Bogdan.