-----------------------------------
Teo
31 Ian 2013 18:04


-----------------------------------
Nobody, lentilele nu pot fi asezate gresit ( stramb ) in celula deoarece aceasta nu permite deranjarea lor. Celula mai detine si 3 puncte de sprijin pe care lentilele se aseaza la fix, perfect paralele intre ele.
De asemenea montura are toleranta foarte mica si nu permite clivarea unei lentile fata de alta sau sa se deranjeze fata de axa optica.
Prelucrarie sunt facute la fix, probabil pe strung.

Aceste lucruri sunt valabile la toate obiectivele de luneta (mai putin la cele mici sau mai ieftine care nu au 3 puncte de asezare a lentilelor ci un disc uniform).

Trebuiesc respectate doar orientarile fetelor una fata de alta precum si ordinea Crown-Flint ( sticla cu densitatea mica prima spre cer si cea cu densitate mare spre observator ).

Apoi la final, asa cum spunea si domnul Stanescu trebuiesc rotite lentilele una fata de alta  in jurul axei de simetrie (axei optice) a obiectivului, pentru un "randament" maxim, evident sub control optic.

Acum, lasand acest subiect la o parte am facut o schita in care arat cum am repozitionat lentilele dupa "obiceiul anilor 1800" dar care ma avantajeaza atat ca design exterior cat si la diametru pentru ca va intra la fix pe tubul meu.