-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Feb 2013 00:00


-----------------------------------
zoth
Dupa cum am semnalat,am primit de vreo trei saptamani ocularul Solid Simetric de 12.8mm de la tine.
Chiar in seara in care a sosit am facut primele teste pe mica mea luneta D=45mm F/6.6 cu obiectiv militar , la G=aprox. 12x si am constatat, comparativ cu ocularul Zeiss Kellner f=16.7mm ,o tenta mai rece a imaginii si o protectie incomparabil mai buna fata de lumina parazita decat la SR.
Saptamanile au trecut dar capacul plumburiu de cavou trantit peste capetele noastre nu s-a mai dat la o parte.
In aceasta saptamana am avut totusi parte,  Miercuri seara ,timp de vreo 20-30 de minute, de cateva petece de cer vizibil printre nori.Am vrut sa incerc ocularul SS 12.8mm dar turbulenta a fost groaznica,nici urma de inele de difractie,stelele pareau a fi  fiecare  o papadie de lumina,sa fi fost un seeing de 2 sau 3 pe scara Pickering.
Dar chiar si asa pot sa iti spun ca pe dobsonianul de 125mm la F/14 / SS 12.8mm +Barlow 2x,la 135x,in ocularul SS se zareau cinci benzi pe Jupiter.Iar acest ocular a rezolvat Lambda Ori cu o separatie de 4 secunde de arc deja la 68x,fara Barlow si dand cele mai mici discuri Airy,per ansamblu cele mai clare,curate imagini.
Iar pe cand am ajuns la Castor,deja acesta incepuse sa fie acoperit de nori subtiri dar totusi am vazut una dintre cele mai frumoase imagini ale acestei duble superbe.Am privit pana ce norii l-au ascuns pe Castor definitiv privirii.

Deci semne bune...ocularul are!
In asteptarea unor vremuri mai bune,Mircea