-----------------------------------
Teo
04 Feb 2013 00:44


-----------------------------------
Vei avea nevoie de cel putin doua diafragme in interiorul tubului,  pentru cresterea contrastului si desfiintarea reflexiilor parazite.

Eu diafragmele la o luneta de 60 mm/800 mm le-am amplasat astfel :

Prima la o distanta de 20-25 cm de obiectiv cu o deschidere de vreo 50 mm iar a doua mult mai in spate (spre focuser) cu un diametru (deschidere) de 30 mm.

Am asezat diafragmele pe rand in asa fel incat privind prin tubul focuser (fara ocular atasat) sa vad marginile lentilei obiectiv (care sa coincida cu cele ale diafragmei) astfel incat sa nu imi vigneteze (diafragmeze) obiectivul care trebuie sa se vada ca un disc frumos si luminos .

A doua diafragma (cea mai din spate) am plasat-o astfel incat privind prin focuser (fara ocular) sa vad marginile primei diafragme (si ale obiectivului) la fel incat sa nu imi "manance" din lentila sau din prima diafragma.

Trebuie sa le asezi in asa fel incat privind la final prin focuser (fara ocular atasat) sa vezi frumos marginile diafragmelor care sa coincida cu marginile lentilei si nici sa nu le depaseasca nici sa nu le acopere.Sa fie ca un tunel perfect in care la capat vezi obiectivul luminos ca un disc. Unde se termina marginile lui luminoase acolo sa inceapa imediat margilile diafragmelor.
Poate par metode empirice dar iti garantez ca functioneaza foarte bine. Am construit deja doua lunete (una de 80 mm si alta de 60 mm) utilizand aceasta tehnica si functioneaza impecabil.

Sunt sigur ca vei indrepta luneta nu numai spre Soare ci si spre Luna ( si poate chiar spre planete). La 60 mm obtii niste imagini superbe la Luna (la vizual).

Uite aici ca exemplu o fotografie a Lunii obtinuta de mine prin luneta home-made de 60/800 mm .

Spor !