-----------------------------------
bogdan69
09 Feb 2013 17:24

Luneta
-----------------------------------
Salut tuturor,
Ma apuc si eu de o luneta. Pana la urma. Am un obiectiv acromat de 83/900 mm luat de la astrovest.  Folosesc un focuser metalic R&P ( care a fost la vanzare la un moment dat). Are diametrul de 86mm, si o cursa de 70-80mm. Focuserul este bine centrat, merge foarte lin chiar daca e cu pinion si cremaliera. Accepta oculare de 2" si 1,34" cu adaptor la care folosesc si o diagonala de 2". Ca si tub am avut noroc sa gasesc un burlan..... da, un burlan de PVC de 90mm care intra perfect in celula obiectivului, iar focuserul intra perfect in el. Parca e facut special pentru acestea. Deci practic nu trebuie decat sa gauresc si sa montez cele doua piese. 
Pentru ca tubul este subtire si foarte usor voi monta diafragmele cu ajutorul unor distantiere pe care le voi face din acelasi tub taiat , o data  la distantele corespunzatoare fiecarei diafragme si , a doua oara  longitutinal astfel incat strans sa intre fest in tubul principal. Pentru a nu se misca in interior segmentele respective le lipesc cu prenadez( ma rog, un lipici Bison denumit mai pompos).
 Deocamdat e doar o prezentare generala, sper ca pe parcurs sa nu-mi fie lene sa fac fotografii si sa le prezint. In acest weekend, daca o sa am timp, fac schita pentru a calcula pozitia si dimensiunile diafragmelor. Aici am o mica dilema, unde pun prima diafragma dinspre obiectiv. Tubul este fest pe celula, nu exista distanta intre peretele tubului si diametrul obiectivului. Sper ca am fost destul de explicit la ce ma refer. 

A doua dilema, data de nestiinta binenteles, este ce "Field Size" sa "aleg". Sper ca un coleg sa-mi explice si mie babeste cum sta treaba.