-----------------------------------
bogdan69
14 Feb 2013 11:26


-----------------------------------
Binenteles ca nu am facut poze. Dar nu din alt motiv decat ca aparatul e la sotie la servici.
Luneta este gata. 
O sa incerc sa descriu in cuvinte ce am facut, sau cum am facut.
In primul rand am calculat diafragmele ca dimensiune si pozitie. Le-am facut dintr-un plastic de modelaj care se gaseste in magazinele de bricolaj. Este o foaie de 3mm grosime(din pacate nu am gasit mai subtire) si e de culoare negru mat. Decuparea am facut-o cu un compas special care are o lama de  cutter si un varf. ( costa cam 20 lei, parca). Prin treceri succesive reuseste sa treaca prin cei 3 mm grosime. Tubul de 1 m l-am folosit integral, 56cm pentru corpul principal ( focala e de 900mm, insa cu focuser si diagonala de 2" tubul a iesit asa de scurt. Din restul care a ramas am facut distantierele interiore care tin diafragmele in pozitie. Pentru asta am taiat un centimetru, un centimetru si ceva in lungimea bucatilor respective. Astfel strangandu-se intra in tubul principal fara sa ramana loc. Diafragmele si distantierele le-am imbracat in velur autocolant negru. 
Focuserul e prins in 6 puncte cu suruburi , iar obiectivul in 3 puncte. Avand 6 suruburi de prindere focuserul, care suporta o incarcatura destul de considerabila, nu are tendinta sa se miste in tub. Initial am incercat sa-l prind doar in 3, dar imi lasa impresia de fragilitate, chiar daca nu se misca. 
Reflexiile parazite au disparut 99,9%. Parca mai e ceva acolo. Banuiesc ca e din cauza faptului ca diafragmele au 3mm grosime, iar pe aceasta grosime par un pic "lucioase". O sa le demontez si le voi vopsi pe marginea interioara cu vopsea neagra mata. Am luat ceva no name, sper sa fie buna. 
Ca sa fiu sigur o sa inegresc si marginile obiectivului cu un marker negru. 
Oricum pe ansamblu sunt multumit de ce a iesit. 
Luneta e prinsa cu niste coliere cu surub de montura AZ3. Coliere asa cum a folosit si ursa la un moment dat. 
Abia astept sa o scot sub stele.
Sper ca cel mic sa fie multumit de ea. 
Cand aparatul foto ajunge acasa o sa fac si o fotografie de ansablu. Eventual o sa fotografiez si sculele pe care le-am folosit. Oricum ceva foarte rudimentar.  Un compas special, un subler, un bomfaier, o surubelnita, o bormasina cu acumulator si burghiele aferente, o coala de hartie milimetrica, un creion, o guma, o rigla de plastic proasta( fura un mm) si o foaie de smirghel. :)

Oricum concluzia finala abia dupa ce facem teste sub cer senin. Asa la lumina de zi totul pare OK. Vizual nu am observt cromatism. Nu e mai putin adevarat ca in lumina asta cenusie ce persista de saptamani bune e si greu sa te prinzi. Sper sa iasa si soarele la un moment dat.