-----------------------------------
dragos.n
17 Feb 2013 03:07


-----------------------------------
Din ce vad eu pe imaginile stelelor artificiale de la Astro-foren, si din cele Ronchi, pare sa fie ceva mai rau, din punctul meu de vedere, adica o slefuire cu mari diferente. Asta ar explica efectul in triunghi al imaginilor tale. Caz in care trimiterea inapoi devine cam obligatorie.

Si pentru ca s-a ridicat problema faptului ca suntem tratati ca o piata de mana a treia, o sa povestesc ce a patit un amic astronom.

A cumparat un acromat de 150mm/1200, destul de scump si pretentios. Istar Optical, facut pe aceea vreme in Cehia. A primit telescopul, si la prima vedere, era superb. Diafragme masive, lucrate pe strung, tubul vopsit si finisat superb, pana si parasolarul e din aluminiu de 3mm grosime, si de calitate, care suna bine, ca un cristal, nu cum e aluminiul chinezesc, plin de reziduuri, nefiltrate, si care scoate un sunet infundat. Intr-un cuvant, un tub sa pleci cu el la razboi.

Dar, la testul pe cer, imaginea aparea cam laptoasa. Si dupa ce am pus lanterna pe obiectiv noaptea, am vazut ca aproximativ o jumatate de lentila avea alt aspect decat restul.
 
Desfacut, s-a vazut ca defectul era in interior, intre lentile, una din  ele parand a fi neacoperita, sau insuficient acoperita pe jumatate din suprafata.

Evident ca proprietarul a scris imediat celor de la firma. Raspunsul? ''Mold''. Adica ei spuneau ca in 2-3 luni, deja crescuse ciuperca-mucegai pe o lentila, doar pe interiorul ei, adica intre lentile, si doar pe una din ele. Si i-au cerut peste 300 de euro ca sa o inlocuiasca, plus transport, desi era in garantie.

In situatia asta, proprietarul a facut o treaba foarte inteligenta. I-a scris lui RF Royce, recunoscut optician, trimitandu-i si fotografii luate astfel incat sa se vada pata respectiva, care se vedea  ziua doar greu, dintr-un anumit unghi.

Raspunsul lui RF Royce a fost net. Asta nu este ''mold'', adica ciuperca. Si ar fi trebuit ca luneta aceea sa stea ani de zile in baie, ca sa faca o ciuperca asa de extinsa. Aia e acoperire lipsa.

Proprietarul  a trimis raspunsul lui Royce catre Istar, si brusc, cei de acolo s-au declarat de acord sa schimbe celula optica cu totul fara nici o plata.



Asa ca daca vrei sa fi ascultat, trimite-le ceva linkuri catre fotografiile publicate de tine pe diverse site-uri, si o sa vezi cum se schimba lucrurile. Si sugereaza-le politicos ca nu vrei sa apara pozele facute cu asemenea JAF DE INSTRUMENT pe astfel de site-uri, sa ii faci de ras.