-----------------------------------
Teo
20 Feb 2013 02:51


-----------------------------------
La deepsky in Bucuresti esti "terminat" sa zic asa, din cauza poluarii luminoase.

In afara de cateva DSO ( M 42, M 31( cu greu), M 13 ( cu greu), Pleiade, Hyade, roi dublu Perseu), nu prea ai ce vedea.

Planetele in schimb se pot observa in conditii acceptabile (nu excelente).

Parerea mea dupa ce am avut telescoape de 150 mm, 200mm, 300 mm si am privit prin ele din Bucuresti ( mai putin cu cel de 300 mm pe care inca nu l-am scos prea des) este ca cel mai potrivit instrument ar fi un Dobson de 200 mm daca locuiesti la curte sau un Newton tot de 200 mm daca ai un balcon cu vedere cel putin la Sud.

Sigur ca merge si un Newton la 150 mm dar spuneam de cel de 200 mm pentru ca iti va oferi mai multe detalii si ceva mai multa lumina ( facand abstractie de poluarea luminoasa). 

Nu aduc in discutie lunetele care sunt foarte bune dar e bine sa le lasi pentru mai tarziu.

Sigur ca mai exista si varianta catadioptricelor ( Mak-Cass; Schmidt-Cass) de 150-200 mm....la fel de bune ca si newtonienele, dar mult mai scumpe.

O solutie buna pentru un bucurestean ar fi si un Maksutov-Cass de 127 mm sau unul de 150 mm in functie de buget. 
Pana la urma tu alegi.