-----------------------------------
nenea dani
26 Feb 2013 00:50


-----------------------------------
Stimati domni  am tinut seama de  sfatul dumneavoastra,  si pentru ca nu am inca luneta din subiect am testat urmatorul set-up:
-luneta Norconia  Astro 700x60 ,ocular HR 20mm cu diametru pupilei de iesire 11mm.
-Camera CCTV  Avtech  AVC568  echipata cu lentila  varifocala F1,4 si 2,8-12mm, autoiris direct drive.
In treacat fie spus luneta are obiectivul intr-o culoare verde /galben si un schimbator de directie la 90 grade cu un fel de prisma  pentru ocular. Cu ochiul liber imaginea este foarte clara si doar circumferinta discului are o tenta usor albastra .  Pot vedea clar, cu ochiul, de la 1km  numarul unei masini , acum pe  vremea asta rece.  Am incercat diverse camere CCTV si mai multe lentile,dar configuratia de mai sus este cea mai potrivita .  Reglajul lentilei este pentru unghi maxim  si pe ecranul  TV  imaginea este clara. Foarte,foarte  putin se observa discul de vignetare ,daca asa se numeste .  Lentila camerei trebuie sa fie lipita de pupila ocularului sau foarte aproape . Daca deplasez axial ansamblul camera +lentila , incepe sa apara chenarul  acela negru ,dar claritatea se pastreaza. In principiu rezultatul este peste asteptarile mele ,dar pare  ca s-a marit puterea de apropiere si eu nu doresc acest lucru ,deoarece am citit/observat ca, in principiu,  marind puterea scade luminozitatea . Ma bate gandul sa incerc o lentila fixa de 2,8 mm  cu autoiris.   Odata ce am reglat focalizarea lentilei nu trebuie decat sa reglez luneta pentru diverse distante . Am testat ansamblul cu un illuminator IR, LED la 850nm si se pare ca optica lunetei  nu se opune, ceea ce este excelent, intrucat urmeza sa o testez cu un iluminator laser la 808nm .  Ce parere aveti vis `a vis de acest  experiment si ce  sfaturi imi mai puteti da ?