-----------------------------------
saiph
28 Feb 2013 15:31

Re:
-----------------------------------
Modelul cu 1cm mai mare in diametru are un raport focal de 5, fata de 7.1 cat are modelul "mai mic".
Diferenta este foarte mica, in termeni de luminozitate (in plus, in favoarea modelului de 8cm), iar pt vizual nu consider ca e intr-adevar necesara, dat fiind compromisul ce trebuie facut. Poate pt foto ar putea fi o treaba, insa numai de pe o ecuatoriala sa zici ca s-ar simti ceva-ceva.. 
Diferenta de pret nu e chiar mare (pt modelele pe AZ3), dar eu unul nu as fi dispus sa o achit. 

Cealalta diferenta, legata de calitatea imaginii, mi s-a parut ca inclina balanta in favoarea instrumentului de 7cm. Din gama lunetelor cu tub scurt, 70/500 mi s-a parut destul de echilibrata, din punctul de vedere al "coloritului imaginii". Cu cat scurtezi raportul focal, apar dezavantajele inerente in cazul acromatelor. 
Ca idee, poti corecta cromatismul cu un filtru neutru de ocular, sau filtre colorate, in cazul observatiilor la putere mare, la planete/luna/soare (CU FITRU SOLAR!), numai ca daca ponderea cromatismului in imagine devine semnificativa (cu atat mai mult la acromatele scurte) filtrarea devine in felul asta mai degraba ineficienta :)

Cat despre 'cat de "in larg" poti sa te aventurezi cu el' (deep-sky), pot sa-ti spun ca am reusit sa vad destul de multe obiecte - cateva zeci chiar - de pe un cer decent (magnitudine vizuala limita la zenit in jur de +6 -- +6.5). Aici poti include roiuri reschise, roiuri globulare (M13 partial rezolvat), cateva nebuloase mai luminoase, si vreo 5-6 galaxii.

Daca mai pui la socoteala portabilitatea si usurinta in manevrare/depozitare, as zice ca pretul devine ultima grija, desi e un aspect ce nu poate fi trecut cu vederea.

Eu ti-am prezentat parerea mea, in urma experientelor avute cu ambele instrumente. 
Daca te hotarasti la cel recomandat, cred ca nu vei avea motive sa regreti alegerea  ;)