-----------------------------------
dragos.n
01 Mar 2013 12:25


-----------------------------------
Centrul optic al secundarei nu este acelasi cu centrul geometric, de aceea nu e buna notarea centrului ei. Daca imaginea secunndarei este concentrica in raport cu tubul focuserului e bine. Ca sa poti vedea bine asta, introduci un carton care sa impiedice vederea primarei, centrezi secundara fata de focuser, si ai grija sa fie cat mai rotunda imaginea ei, si apoi scoti cartonul.

Asta la un telescop normal, unde se trece apoi la colimarea primarei, lucru imposibil la Celestron Firstscope. Am si eu acest tip de telescop, si a trebuit sa muncesc ceva, sa fac niste transformari la sistemul de prindere al secundarei, sa pot pune arcuri acolo, ca nu avea, si sa fac sa ajunga secundara pe directia centrului focuserului. Dupa aia colimarea a mers destul de usor, chiar si cu laser.

Asa incat faci ce am spus mai sus, cu cartonul pus in tub, intre secundara si primara, aliniezi secundara cu focuserul, apoi scoti cartonul si cauti sa abtii imaginea punctului de pe primara in centrul imaginii.

PS. Acum vad ca americanii astia au facut si colimarea primarei, asa ca citeste si linkul de pe Cloudynights, dat mai sus.