-----------------------------------
jimao22
01 Mar 2013 16:03


-----------------------------------
Aseara am fugit cu toata viteza acasa cand am vazut vremea asta grozava, ca sa scot la probe telescopul cel nou. Asa ca am avut ocazia sa fac si niste observatii practice.

In primul rand, greutatea totala a ansamblului astrofoto, in configuratia din poza (MN + finder-guider + roata filtre + camera principala + camera ghidaj) ajunge la 14 kg, destul de la limita pentru montura.
Schimbarea guiderului cu un off-axis-guider va scadea 1 kg din greutate, ceea ce este imperios necesar (plus ca scap de eventualele flexuri).
Punctul de focus este destul de in interior (catre secundara). Imi mai raman circa 15 mm pana la capatul inferior de cursa a focuserului. Noroc ca focuserul asta (Moonlite) are 2 inele distantier in zona de fixare pe tub, care pot fi scoase la nevoie, pentru back-focus suplimentar, iar acest fapt imi mai aduce fix 1" (25.4 mm), care adaugati cu cei 15 de dinainte, imi dau 40 mm. E importanta aceasta cifra, fiindca off-axis-guiderul pe care-l fac trebuie sa se incadreze in aceasta lungime ca sa fie util. Oricum, graficul ghidajului arata nesperat de bine la greutatea asta (practic aproape ca la set-up-ul cu lunetele side-by-side folosite vara trecuta).

Am facut niste expuneri la Horse-head, dar din cauze tehnice legate de punerea in pol si apoi de niste probleme de comunicatie calculator-montura, nu am scos decat 2 expuneri de 300 secunde in Ha. Optic, imaginile sunt cele asteptate (impecabile). Fiindca eram obosit, am intrat in casa pe la 12:00 dar azi sper sa ma uit si cu ochiul prin oculare la Jupiter si la Luna, ca sa vad cum stam cu contrastul cel vestit. Intre timp ma gandesc la o tinta noua de fotografiat.