-----------------------------------
zoth
05 Mar 2013 10:32


-----------------------------------
Este posibil sa fie chiar un cumul de factori: ceva ondulatii/neuniformitati ale retelei combinate cu zone nu tocmai plane ale calibrului.
Poti verifica al doilea factor schimband pozitia obiectivului pe calibru (in caz ca acesta are un diametru mai mare decat lentila) sau rotind calibrul fata de obiectiv (daca diametrele lor sunt apropiate si nu permit deplasare unul fata de altul).
E bine ca in timp sa incerci sa rezolvi acesti factori care denatureaza masuratorile.
Despre supracorectie nu trebuie sa-ti faci probleme ca se rezolva usor, bine ca nu sunt defecte optice.

Eu lucrez pe doua retele, una cu 5 perechi de linii/mm facuta de un fost coleg de-al meu pe un plotter de ultima generatie (pe care se scoteau layuout-urile pentru cablaje imprimate) si o retea de la Gerd Neumann cu 10 perechi de linii/mm ca aici:
http://www.gerdneumann.net/english/ronchi-okular-ronchi-eyepiece.html
Ambele sunt iluminate cu o prisma la 90 grade cu deschiderea de 2/2mm pe care am lipit un led alb la care am posibilitatea sa-i reglez nivelul de iluminare.
Cand o sa am ceva timp am sa pun o imagine cu retelele mele.
Am incercat si cu o retea facuta la imprimanta, dar la o examinare cu lupa aceasta prezenta la fel ondulatii si neuniformitati si in consecinta am abandonat-o.

Spor!