-----------------------------------
saiph
08 Mar 2013 13:42

Re: tub adaptor si intrebare
-----------------------------------
Stimati domni ,
Am facut la strung un tub adaptor pentru a cupla camera CCTV direct la luneta ,asa incat nu mai folosesc ocularul . Imaginea la 900-1000m  este deosebit de clara si de stabila ,chiar noaptea . In plus ocupa tot ecranul.  Am demontat obiectivul si se pare ca este o simpla lentila . Are cateva pete de mucegai ,dar ma tem sa le indepartez . In aceasta situatie care este puterea de marire ? Cand aveam ocular imparteam 700mm la 20mm si aveam X35.


Poti calcula campul, cel mult.
Procedeul e destul de simplu: 

atan(W/f).

Mai "catolic" ar fi sa imparti latimea (W - width) senzorului in 2, imparti apoi jumatatea asta la distanta focala a obiectivului (ca de fapt aia e semi-deschiderea, si cateta opusa, propriu-zis), iar arc-tangent (arctg sau atan, depinde cu "cine" vorbesti - om sau masina/calculator) din valoarea asta o inmultesti la loc cu 2. 

Stiu, pare aiurea; de ce as imparti la 2 daca dupa-aia inmultesc iar tot cu 2, nu da acelasi lucru? Teoretic da; practic nu. Probabil din cauza zecimalelor, a preciziei cu care lucreaza diversele sisteme de calcul, dar mie mi-a dat intotdeauna un rezultat usor diferit.

Rezultatul va fi in grade. Pentru latura mare inmultesti rezultatul cu factorul corespunzator aspectului senzorului (1.3333, 1.5, sau cat o fi).
Restul, cate secunde ai pe pixel vezi impartind campul la dimensiunea senzorului.

Spor!