-----------------------------------
Teo
09 Mar 2013 13:43


-----------------------------------

Si cred ca ti-a scapat un amanunt. ''observatii pe timp de zi' :!:

Complet fals !  :!: 


Efectuez foarte multe observatii (uneori si fotografii prin telescop) pe timp de zi. Chiar mai multe decat cele pe timp de noapte deoarece locatia mea nu imi permite observatiile nocturne astronomice decat daca ies afara din bloc.
Observatiile diurne le efectuez din parc sau din casa. Privesc cel mai des la pasarile de pe antenele blocurilor sau la avioane.

Cu solutia diafragmelor sunt de acord, ca nu sunt plasate acolo (probabil) din economie de materiale/manopera si pentru a nu creste pretul produsului finit insa necesitatea unui parasolar la un Newton (peste lungimea obisnuita a tubului) tot nu o vad ca fiind neaparata.

Pana acum am facut zeci de observatii terestre prin : Newton 140/1000 mm home made, Newton 76/700 mm comercial, Newton 50/500 mm home-made, Newton 150/750 mm comercial, Newton ( Dobson) 203/1200 mm comercial; si nu am simtit necesitatea vreunui parasolar. Imaginile erau foarte frumoase, cu un contrast bun atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. 

La toate newtonienele pe care le-am avut (construit sau cumparat) nu am simtit nevoia lungirii excesive a tubului (sub forma de parasolar). Insa fiecare este liber sa isi puna parasolare cat de lungi doreste, dupa propriul gust sau pretentii, evident tinand cont de niste limite ca sa nu isi vigneteze campul vizual.