-----------------------------------
Herr_Alien
19 Mar 2013 11:46


-----------------------------------
Fara laser. Fasciculul de lumina e mai mic decat pupila de 4mm, si clar o sa obtii un diametru mai mic.

Focalizeaza binoclul pentru infinit. Ia o lanterna, cu LED de preferinta (ca sa fie sursa aproape punctiforma) si pune-o undeva la 30 - 50 cm (sau chiar mai mult) in spatele ocularului. Imediat in fata obiectivului (3 - 5 cm) pui o foaie de hartie si o rigla.

Pe foaie o sa apara un cerc luminos. Masoara-i diametrul, si ala e.

Cat despre diametre efective vs. cele din reclama, dap, tristul adevar este ca sunt mai mici decat cele listate in specificatii. Sunt destul de putine cele la care diametrul masurat este egal cu cel specificat. 10x50-ul meu? Ei, e in realitate un 10x42. Ma opreste asta insa sa fac observatii? Clar ca nu :). Ok, puterea de patrundere e o idee mai mica (un sfert de magnitudine), dar nu o percep atat de deranjant.

In cazul tau, la un diametru de 65mm ai un castig de magnitudine de 5.3. La 80mm el ar fi fost de 5.5. Pe un cer de magnitudine limita egala ch 5, asta inseamna ca cele mai slabe stele pe care le vezi vor fi de 10.3 respectiv 10.5.

Intrebarea la care fiecare persoana va da raspunsuri diferite e urmatoarea: stiind acum lucrul asta, aveti remuscari? Ati mai fi cumparat sau nu respectivul binoclu?

Raspunsul meu e simplu: remuscari nu am. Sau sa zic altfel, daca cineva mi-ar oferi acum aceiasi bani ca in 2010 (inclusiv transportul), nu mi-as da binoclul. Nu de alta, da' n-o sa mai am cu ce sa fac observatii pana fac rost de altul, si tre' sa imi iau doza saptamanala (ma rog, la 4 zile) de variabile.