-----------------------------------
HoO_Germany
13 Dec 2006 23:23


-----------------------------------
In cazul asta nu joaca diametrul aperturei un rol principal, dar raportul. Aici vorbim de un sistem f/4,4 unde deja la un diametru de 114 mm, destul lumina este valabila.
Existea si niste refractoare cu 80/400mm (f5) care si acele se numesc catedata Cometcatcher. 
Eu as prefera in cazul asta un Newton din cauza ca are apertura mai mare, se poate monta tot pe o montura mica ca o EQ1 (si tabletop posibil) si este foarte bine a fie transportat. Are avantaj in comparatie cu refractorul ca NU refracteaza lumina. Desigur este Coma, dar aceasta Coma primesti si la refractor. La amandouo sisteme se pot folosi oculare care pot corecta aceasta coma, dar la refractor ramane aberatia cromatica.
Vorbind de instrumentele astea, care sant in un relativ "low-cost" budget, este asa ca desigur o sa costa ocularii mult mai mult ca sistemul optical.
Eu am asa un instrument aici si cateodata ma uit cu el pe cer si iti zic (eu nu caut comete) dar ce-mi arata, imi place foarte mult. Campul nu cam este asa de comatoz ca sa zici ca iti trebue neaparat oculare deosebit de scumpe cu posibilitate a corecta imaginea. Eu am observat acum 2 sau 3 saptamani Plejadele si nu am mai vrut sa scot ochii de la aceata imagine. Direct am comparat cu un Dobson 10" f/4,7 cu un TAL Newton 80mm f/6.6 si cu niste altele sisteme, care nu erau asa de "repezi".
Directia comparatie s-ar putea face intre acest Dobson 10" f/4,7 si Newton 114/500 dar era o diferenta ca am folosit la 10" Dobson un ocular de 2" cu o focala de 70mm si un camp extraordinar (Zeiss) unde sigur NU am avut nici un fel de coma  8)  :) , in comparatie cu acest mic Newton unde merg numai oculari de 1,25".
Aici o impresa acestei observari [deprecated_img]http://www.hoo-germany.de/bilder/Beobachtung%20Terrasse_21.jpg[/deprecated_img]

Asa ca eu as zice, la acest pret foarte convenabil, instrumentul este foarte transportabil, justage constant, usor si destul de mare la apertura (Newton 114/500 este in spate acel albastru).