-----------------------------------
aandrei
21 Mar 2013 21:10


-----------------------------------
Aproape consideram topicul incheiat, dar voi m-ati impins din spate sa masor spotul produs cu lanterna. 66mm pentru mine a fost un motiv de intrebari, pentru ca primele masuratori imi aratau 63mm.
Ceea ce nu stiti inca este ca, pana mi-am dat seama ca marirea gaurii dintre prisme este "inutila", pilisem la ea deja cam 1mm in diametru :-)
Oricum, dandu-mi seama ca fac o prostie am abandonat, am remontat totul la loc.
Si apoi masuratoarea: 66mm. Am considerat ca nu am masurat bine prima data dar o idee nu imi dadea pace. Azi am masurat din nou, amandoua spoturile. Unul 66mm, unul 63mm. Cum ati inteles deja, cel de 66 mm era cel din tubul "lucrat".
Am desfacut iar prismele si am marit in acelasi tub gaurile ceva mai mult decat latimea fizica a prismelor, de la 21 la 23 - prisma are 22 si de la 18 (in doua etape) la 21 - prisma are 20mm.
Rezultatul? 
Proiectia tubului din dreapta a ajuns la 71mm! 
Cat m-am putut uita acum prin binoclu, optic pare tot foarte bun.
Am sa stau o perioada cu tuburile diferite, ca sa pot compara tubul original cu cel "tunat".
Binoclul este sh si a avut inaintea mea cel putin inca 2 proprietari;- este posibil sa fi schimbat cineva blocul prismelor?