-----------------------------------
jimao22
22 Mar 2013 17:42


-----------------------------------
Dupa o perioada de aproape 4 saptamani in care nu am mai pus mana pe scule, am revenit cu dorinta de a termina OAG-ul pana la reuniunea astronomy.ro.
Marea problema era sa gasesc / fac mecanismul melc-roata melcata cu care sa rotesc fin pe azimut prisma cu reflexie totala, ca sa gasesc stele de ghidaj in camp. Facand curatenie pe la mine, am desfacut 3 imprimante si un scaner - toate vechi si stricate - si am gasit o superba pereche melc-roata melcata. Melcul era solidar cu axul unui motor pas-cu-pas ce si-a gasit sfarsitul barbar in acest mod, iar roata melcata, din plastic, era cea angrenata de acest motor. 
Motorul odata desfacut, am ramasa cu un magnet permanent agatat de ax, pe care l-am spart cu ciocanul si in felul asta am ramas cu miezul de aluminiu, prins bine de ax si care va avea rol de buton de reglaj in viitorul OAG.
Melcul e un pic cam mare si va trebui sa fac niste modificari in proiect ca sa-l prind cu un singur lagar, nu cu doua, dar are o tija lunga intre el si buton asa ca nu cred sa fie o problema.
Roata melcata am gaurit-o pe strung si am introdus-o fortat pe tubul ce tine port-prisma (piesa din alama). 
Piesa din alama a fost cea mai mare provocare, fiind facuta dintr-o bara de alama, integral pe freza. Am invatat o multime de smecherii noi cu ocazia asta, dupa ce bineinteles am stricat prima piesa inceputa (ceea ce se vede este exemplarul 2).