-----------------------------------
Teo
25 Mar 2013 23:49


-----------------------------------
Salut Bogdan.

Ma bucur ca te-ai apucat de un astfel de proiect, fie el cat de modest.

Din experienta mea cu lentilele simple, cele mai bune rezultate le-am obtinut incepand de la un raport f/d = 40 in sus.
Sub valoarea f/40 deja aberatiile cromatice si de sfericitate incep sa fie suparatoare ( sau in orice caz imaginea nu mai este atat de multumitoare ) .

Spre exemplu, la o luneta facuta din lentila de ochelari ( un menisc convergent asemanator cu al tau) care avea +0.75 dioptrii deci focala 1333 mm, am obtinut rezultate bune la o diafragmare a lentilei la un diametru de 30 mm. Prin urmare a rezultat un obiectiv simplu cu apertura 30 mm si focala 1333 mm. Asta inseamna 1333/30 = 44.4.

La un f/d = 44 am obtinut imagini frumoase pana la 53 X, adica utilizand un ocular Super Plossl cu focala 25 mm.

Peste aceasta marire, imaginile nu mi-au mai placut. Deja incetul cu incetul, sfero-cromatismul lentilei simple incepea sa fie suparator odata cu cresterea puterii de marire.

Daca vei diafragma lentila ta incat sa ai cel putin un f/40 atunci sunt convins ca vei obtine imagini care sa te bucure.
Asta ar insemna ca de la 90 mm diametru sa o diafragmezi la 15 mm. Sigur ca este un diametru extrem de mic dar poti face aceasta prima proba, apoi sa cresti deschiderea pana pe la maxim 20-25 mm (adica pana la f/30- f/24).  Vezi pana cand imaginile se pastreaza in limite acceptabile in ceea ce priveste claritatea si cromatismul. De asemenea utilizeaza un ocular cu focala mai lunga ( 25-30 mm ) .
Pana la urma tine si de preferinta personala a fiecaruia. Daca te afli la inceput, s-ar putea ca putina aberatie cromatica alaturi  o imagine nu foarte sharp sa iti placa si sa nu te deranjeze in niciun fel. Satisfactia reusitei este mare si compenseaza calitatea modesta a primelor imagini obtinute. Sigur ca pretentiile vor creste cu timpul,  insa primele constructii ATM nu se uita niciodata si sunt foarte instructive pentru viitor.

Iti doresc mult succes pe mai departe !

Teo