-----------------------------------
Teo
27 Mar 2013 00:00


-----------------------------------
Bogdan, proiectul tau m-a stimulat sa caut printre lentilele mele.

Am gasit un menisc convergent de +1.5 dioptrii cu focala de 667 mm. Adica o lentila foarte asemanatoare cu ce ai tu.

Am diafragmat-o rapid la 30 mm si am pus in planul focal un ocular cu focala de 25 mm (Super Plossl). Am obtinut o imagine destul de placuta la marirea de 26 X.

Imaginile iti spun sincer ca mi-au placut avand in vedere ca este vorba despre o luneta cu lentila simpla.  "Luneta" este mult spus pentru ca am facut testul tinand componentele aliniate doar aproximativ, cu mana.

Prin urmare, merita sa diafragmezi si tu lentila ta cu focala 667 mm la un diametru de 30 mm si sa ii pui un ocular cu focala 20-25 mm apoi sa vezi daca iti plac imaginile obtinute. Daca nu te vor satisface o poti diafragma ulterior la 25 mm. Oricum, vei avea la ea un tub si diafragme interioare iar imaginile vor fi cu mult mai bune decat ce am obtinut eu acum, tinand componentele in mana.

Asa cum spune si colegul nostru Catalin Dumitru, daca lentila ta nu este un menisc atat de pronuntat, atunci ai toate sansele ca optica sa fie mai buna decat cea a meniscului utilizat de mine si la o diafragmare la 30 mm sa te satisfaca pe deplin pana pe la 25-30 X.

Iti poti construi mai multe diafragme de diverse diametre pe care sa le testezi pe rand in fata lentilei obiectiv pana obtii imagini satisfacatoare atat la claritate dar si ca luminozitate la o anumita putere de marire.
Atasez mai jos si cateva poze cu "jucariile" pe care le-am experimentat in aceasta seara.