-----------------------------------
bogdanbacila
27 Mar 2013 22:58


-----------------------------------
Salut colegi,

@Catalin: Pentru inceput nu voi diafragma lentila. Voi folosi 3-4 diafragme interioare, combinate cu tapetarea tubului optic cu velur. Ulterior voi experimenta o usoara diafragmare, si voi interpreta rezultatele.

@Mircea: Multumesc de sfat. Sigur voi merge pe aceasta combinatie: obiectivul de 667 mm si ocularul de 50 mm. In prezent am o luneta cu putere de marire de 50x, dar camp vizual foarte ingust... vreau sa vad diferenta de camp la ce va iesi in acest proiect.

@Teo: Mersi inca odata de sfaturi. Ideea de diagramare stiu ca am incercat-o prima data la o luneta din lentila de ochelari de +0.75 dioptri, cu focala de 1333mm, exact cum spuneai si tu.
Primele imagini la luna plina mi-au aratat niste aberatii destul de suparatoare... am diafragmat lentila de 30 mm si totul a inceput sa fie mult m ai clar, si cu un contrast destul de bun, la vremea respectiva... totusi imi era ciuda ca pierdeam atat de mult din apertura lentilei obiectiv.... dar asta e, nu se poate cu amandoua :)


Am fost astazi la cativa retail-eri, gen Praktiker, Dedeman, Hornbach... doar in Hornbac h am gasit teava de aluminiu, dar la diametru de 24 mm :(   intredevar arata excelent, destul de frumos prelucrata... dar mult prea ingusta...

Am zis sa ma orientez pe o teava de aluminiu, de 50 - 60 mm diametru... problema mea este ca nu stiu unde pot gasi in Timisoara asa ceva, la aceste dimensiuni, si nici unde as putea sa o prelucrez...

Mai fac ceva munca de teren, mai caut, si revin..


Pana una alta ma voi orienta sa curat in aceasta seara ocularul IOR de 50 mm, si revin cu rezultatele.


Cer senin,
Bogdan.