-----------------------------------
HanShu
28 Mar 2013 17:05

Bresser Skylux 70/700
-----------------------------------
Am achizitionat de curand la un pret modic o luneta Bresser Skylux 70/700mm pe montura ecuatoriala. 
Are unele mici probleme, de fapt mai mult lipsuri nu probleme, care se pot rezolva usor.M-am impotmolit insa cand am ajuns la partea optica. Ideea e ca acest telescop e ca nu a fost depozitat in conditii bune, a fost tinut fara capac la obiectiv si la focuser, drept urmare sunt fire de praf pe interiorul lentilei plus niste urme de degete pe exterior.
Vreau sa desfac celula obiectivului, iar pentru ca respectiva celula este nituita de tub, trebuie sa desfiletez mansonul de plastic care tine lentilele fixate. Acum ajung si la problema mea: nu am mai facut niciodata aceasta operatie asa ca va rog sa ma sfatuiti:
-la ce anume trebuie sa fiu atent?
-exista vreun mod anume de desfiletare a mansonului de plastic de la lentile astfel incat sa nu risc sa il rup, sau mai rau sa zgarii lentila?
-trebuie sa fac un semn cu un marker moale pe lentile, respectiv pe celula, ca sa marchez pozitia acestora in celula sau atata timp cat pastrez orientarea la dezasamblare e de ajuns?
-e ok daca folosesc la curatarea lentilelor aceeasi procedura descrisa pe forum pentru oglinzile de la newtoniene, adica solutie de sapun / detergent de vase cu apa calda?

Ca un P.S. imi poate spune cineva cu exactitate ce tip de montura ecuatoriala e aceasta?

Multumesc anticipat.