-----------------------------------
saiph
01 Apr 2013 13:37

Re: Pareri despre SW 70/500
-----------------------------------
  1. Daca la saturn cu ocularele de 10 si 25 plus barlow ul vad decent inelele la vreo marire care le ofera aceste accesorii?
 2. La jupiter macar o banda stearsa sau doar cei 4 sat si o mare bila alba stralucitoare?
 3. Soarele ofera detalii bune la pete ?
 4. la fel si cu Luna ?
 As dori daca puteti sa specificati cam la ce X se pot face obs decente pe un seeing la fel de decent pentru cele de mai sus.




Felicitari pt achizitia facuta :)
70/500 e un instrument portabil bun - mai ales cel din seria BlackDiamond.

Am avut si eu un exemplar oarecum similar si singurul motiv pentru care nu-l mai am este ca l-am schimbat cu un Tair3S (am vrut si foto...).
Asa cum bine l-ai incadrat, intra in categoria spotting-scopes, deci prefera campurile ceva mai largi, insa nici close-up-urile nu-i displac.
Benzile lui Jupiter sa disting destul de lejer la puteri mai mari (peste 70-100x, vreau sa zic).  In caz ca imaginea devine nesatisfacatoare la o putere (mare) de la care sa nu mai fie suparatoare stralucirea discului planetei, poti folosi un filtru neutru sau unul colorat, pe o putere medie. Filtrele devin utile pe masura ce cresti puterea.

Atata timp cat nu treci cu mult peste 140-150x, n-o sa ai probleme din partea seeingului :) mai complicat e din oras, sau din balcon :D Eu il dusesem pe-al meu si pana pe la 200x, cu un filtru galben si se vedeau chiar frumos craterele lunare. 
Cam la fel si pt soare, cu exceptia faptului ca seeingul pe timp de zi e de obicei mult mai afectat de turbulente decat noaptea.

Hint: daca pui barlowul inaintea prismei poti obtine mai multa putere. Trebuie doar sa vezi daca atinge focusul in configuratia asta.


Spor la observatii!