-----------------------------------
bogdanbacila
02 Apr 2013 22:48


-----------------------------------
Salut colegi,

Pentru ca inca nu am gasit o sursa de tevi de aluminiu pentru lentila "mica", am zis sa continui proiectul initial..

Am construit diafragmele din plexiglas de 2mm, taiate cu un compas metalic, prin treceri succesive in cerc... 
Au fost smirgluite si vopsite cu sprai negru mat. Slutia lu Neox, si anume tus de imprimanta mat, nu a mers in cazul meu... pur si simplu tusul nu adera pe plexiglas...

Apoi am fixat diafragmele pe tijele filetate, si tot ansamblul a fost ulterior prins de piesa/reductia alba, care in teorie imi reduce diametrul tubului optic la un diametru de 35-40 mm, pentru partea de ocular.

Tot din plexiglas am construit "celula" obiectivului... formata din 3 inele de plexiglas si o garnitura de cauciuc taiate in asa fel incat sa formeze un sistem sandwich...lentila sta fixata intre aceste inele, prinse cu suruburi de alama, de 3 mm.

Trebuie sa mai fabric niste colturi la 90 grade, pentru fixarea celulei obiectivului pe tubul optic, in asa fel incat sa imi permita si ceva toleranta pentru colimare.

Si ultima parte ar fi sa gandesc un sistem de prindere/fixare pe partea ocularului, pentru standard-ul de 1.25"..


Stiu ca nu arata asa profi, dar dupa ce stric vreo 100 de proiecte, pot spune ca invat sa construiesc lunete :)

Cer senin,
Bogdan.