-----------------------------------
neox
02 Apr 2013 23:22


-----------------------------------
Au iesit foarte frumos diafragmele  ca si restul constructiei :wink: . E un efort laudabil dar poate un pic nenecesar pentru o simpla lentila. Eu tot din plexiglas le-am facut. Smecheria cu tonerul de imprimanta e sa vopsesti intai cu o vopsea mata normala (spray) dupa care cat e uda dai cu pensula tonerul deasupra si-l fixezi in vopsea. Faci asta de vreo doua ori avand grija sa nu insisti prea mult intr-un loc cu pensula pentru ca prinde luciu. Rezultatul e excelent optic dar sensibil mecanic asa ca trebuie manevrat cu grija fara sa atingi vopseaua prea mult. Mai era o reteta prezentata de d. Pteancu dar presupune mixarea tonerului direct in vopsea clasica, ceea ce eu nu aveam la indemana.
Altfel fara o solutie de fixare (vopsea) cum sa stea tonerul prins de plexiglas :wink: ?

In alta ordine de idei nu-i mare smecherie sa construiesti o luneta decenta. Doar nu reinventezi roata  :). Vezi ce-au facut altii, incerci sa intelegi de ce si apoi eventual aduci imbunatatiri cu posibilitatile proprii. Experimentarea e buna si binevenita in procesul de invatare dar pana la un anumit punct cand devine destul de costisitoare ca timp, bani si munca fara un rezultat final tangibil. Adica te bucuri c-ai inteles anumite lucururi dar nu te bucuri de acel lucru construit efectiv prin folosirea lui zi de zi. 
Deci daca vrei sa ai un refractor util pentru observatii fa-ti rost de un obiectiv astro (nu-i imposibil acum in era internetului) eventual si un focuser (daca nu construiesti unul) si poti sa faci ceva cu adevarat util si care sa-l lasi si mostenire  :mrgreen: