-----------------------------------
neox
05 Apr 2013 16:38


-----------------------------------
Pai ce polemica sa fie pentru niste material "absorbant de lumina":mrgreen: ?
Poate n-o fi velurul asa de optimizat la maxim fata de protostar dar din experienta pot afirma ca e excelent. Cu siguranta sunt cam in aceasi clasa ca eficienta. Culoarea si textura plusata fac ca lumina parazita sa fie atenuata practic total. Sa zicem ca protostar o fi avand 1-2% sau poate mai mult ca eficienta, chiar crezi ca poti depista diferenta in realitate?
La refractorul meu Jaegers unde am combinat velurul cu diafragmele (asta in mod special pentru ca tubul e lung) rezultatul e superb. Tot ce pot vedea cand ma uit prin portocular (fara ocular evident) e discul de lumina dat de obiectiv inconjurat de un "negru profund" fara sa pot vedea vreun detaliu in umbra sau vreo "geana" de lumina parazita. 
Uite o mica dovada din timpul constructiei... http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8056&postdays=0&postorder=asc&start=75 . Deruleaza pagina si vezi o poza in aceleasi conditii cu tubul 'gol' si alaturi acoperit cu velur (fara diafragme). 

Personal nu as putea sa justific banii dati in plus pe Protostar pentru o diferenta foarte mica (daca nu infima) in rezultatul final, doar sa am nus' ce obiectiv istoric scump si rar incat sa vreau sa folosesc doar materiale premium mai mult ca factor psihologic. 
Nici n-are rost sa fac comparatie intre velur si orice vopsea mata din comert pentru ca le bate cu brio pe toate :). Singura data cand am folosit vopsea a fost la diafragme, fiind totusi o reteta "home-made" unde peste vopseaua din comert am pudrat cu toner de imprimanta. Abia atunci am obtinut un negru mat cu adevarat optic dar minusul ar fi ca e sensibila mecanic si trebuie manevrata cu grija.

Teste putem face cat lumea dar nu stiu daca ar fi mare diferenta in realitate. Acum depinde mult si de tipul instrumentului. Daca e vorba de un Cass unde lumina parazita e o pacoste si trebuie luptat cu fiecare farama de procent de eficienta atunci sa zicem ca as merge pe varianta mai scumpa. Din nou, optica ar trebui sa fie fara cusur ca sa merite intradevar cheltuiala suplimentara. 
Daca vrei sa faci o treaba profesionista pentru dekinezificare totala :mrgreen: adauga si cateva diafragme la interior calculate dupa focala si diamterul obiectivului si ai sa fi pe deplin multumit la capitol lumina parazita :wink:

P.S. Tocmai am gasit materialul in cauza vandut si de magazine astro. Materialul e facut in Germania (D-C-fix) acelasi cu ce am si eu.
http://www.firstlightoptics.com/telescope-flocking-material/black-velour-telescope-flocking-material.html

Spor la construit!