-----------------------------------
Ovi_astro
06 Apr 2013 15:29

Constructie refractor simplet 30/1300mmm
-----------------------------------
A inceput startul uni nou proiect constructia uni refractor simplet din lentila de ochelari de + 0,75 cu diametru al aperturii intre 30 si 25mm.
Lentila obiectiv a fost taiata mai intai la un diametru de 34mm, iar apoi am incercat sa corectez lentila cat mai bine, am repolisat-o in asa fel incat sai mai reduc din distorsiunile optice, atribiute acestor lentile.
Oricum am nimerit o lentila destul de buna d.p.d optic asa ca totul a decurs conform planului :)  ps.   Pana acuma lucrurile decurg perfect, lentila a fost repolisata, si taiata la dimensiunea dorita care apoi va fii diafragmata in functie de claritatea pe care o va furniza, am observat ca si la 30mm imag is extrem de clare deci procesul de corectare a avut efect, asa ca am pus punct capitulului lentila, asa ca voi incepe a construii celula sau suportul lentilei primare. Vai cand aud de simplete imi bate inima, ma gandesc numa la astronomii din sec al 17-lea care foloseau astfel de refractoare dar nu de tipul menisc , dar tot simplete erau, sa nu uitam ca si lentila de ochelari au ,,chichitele'' lor, dar asta e ce sa facem , oricum ce mai conteaza, cand un incepator observa luna printr-un astfel de refractor i se opreste inima pe moment si absoarbe cat mai mult din imaginea respectiva, pur si simplu il cucereste, astai  adevarul.
In poza de jos avem lentila obiectiv :)