-----------------------------------
Ovi_astro
06 Apr 2013 18:37


-----------------------------------
Deci in primul rand avem nevoie de lentila obiectiv, cea care face toata treaba i se spune inima telescopului refractor (cea ce si este), in cazul nostru o lentila concav convexa, sau de ochelari, avantajul acestor lentile de tip menisc consta in eliminarea aberatiilor cromatice in mare parte, dezvantajul este ca ramane sa ne confruntam cu aberatia de sfericitate, sau vederea in ceata ( imagini neclare impreuna cu distorsiuni), cea mai simpla solutie pentru a elimina in buna parte aceasta aberatii este de a diafragma obiectivul adica a scadea din diametru in loc de 40mm sa aiba 25mm pare absurd dar stim cu cat apertura e mai mare cu atat e mai bine, imagini mai detalilate, in cazul nostru este invers, cu cat apertura e mai mare cu atat imaginea va suferii mai mult, cu cat e mai mica cu atat va fii mai clara, aceasta era si  problema cu care se confruntau astronomii in secolul al 17-lea dar in cazul lor trebuia sa se confrunte cu aberatia cormatica sau a culorilor false, in situatia asta se recomanda un filtru galben pentru atenuarea aberatiei,  ( foloseau lentile plan convexe si biconvexe). Noi folosim meniscul pentru ca nu prea se gasesc lentile plan convexe care sa genereze o focala suficient de mare pentru a obtine rezultate bune (focale pana in 1m si 2m). 
Tavi slefuieste astfel de lentile si al apreciez foarte meul pentru straduinta sa, dar putini stiu si atunci sa spunem ca gasesc alte solutii.
Dupa cum am vazut din ce in ce mai multi astronomi amatori incepatori atentie incepatori cu buget mic , imbratiseaza ideia construirii unui refractor simplet din lentile de ochelari. Numarul lor a crescut destul de mult cea ce este o reflexie a situatie financiare.  
  Eu am avut un refractor simplet cu focala de 2m si de 4m ultimul fiind un total esec datorita distorsiunilor optice, cel de 2m l-am donat, dar este important sa construim lunete pana in 1000mm si 1300mm focala nu mai mult, pentru ca devin greu de manevrat si am observat ca distrorisunile optice si aberatia de sfericitate cresc trepatat cu cat puterea lentilei este mai mica gen +0,25 , 0,50 dar in cazul lentilei de +0,50 se vedea bine la 25mm apertura, la noua luneta pe care o construiesc la 30mm se vede bine, am incercat sa mai corectez umpic din ea cat de cat asa ca acum este bine, putini incepatori stiu sa faca lucrul asta. Sunt care se multumesc si cu astfel de instrumente, si cei care vor sa-si faca eu i voi ajuta.
  In concluzie hai sa eliminam toate problemele legate de lentila optica si sa ne gandim ca doar cu 2 lentile poti observa minunile de pe cer, pentru un incepator care nu stie cu ce se manca , ar crede ca e de domeniul SF- ''hai sa fim seriosi,, se poate, folosind doar doua lentile ( obiectiv si lentila ocular) se pot observa detalii pe luna, fazele lui Venus, satelitii lui jupiter etc.