-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Apr 2013 00:30


-----------------------------------
Bogdan
...iar altii continuam cu buget restrans  (cat trece pe sub radarul nevestei :D). 

Ovi
Buna initiativa ta,ma alatur si eu.
Si asa ma pasioneaza telescoapele de un metru :D .
Intamplator eu m-am apucat sa reconstruiesc luneta mea cu lentila de ochelari IOR de +1D ,adica 1000mm... si ceva.
Stiu si eu ,din topicurile foarte interesante legate de subiectul lentilelor de ochelari ,ca acestea au cea mai mare aberatie sferica.
Dar,multam Domnului,iata lentila mea IOR +1D ma insoteste deja de vreo 45 de ani,cu tot cu aberatia ei sferica si cromatica.
Ma leaga amintiri de neuitat de ea.
In urma cu vreo 15 ani insa mi-am demontat luneta,am folosit unele componente in alta parte iar acum imi pare rau.
Am insa doua  avantaje :lentila mea a fost slefuita,nu este presata,nu cred sa aiba abateri de forma sensibile.De unde stiu acest lucru ,este al doilea avantaj al meu:am folosit-o timp indelungat si stiu cum se comporta.

Motivatia mea este dubla:Yuri ,coleg pe Antique Telescope Society m-a intrebat intr-o dezbatere despre lunete singlet daca am rezolvat vreodata cu luneta mea inelul lui Saturn.Nu stiu!Am cautat in notite si nu am gasit nimic;in general am folosit luneta la apertura de 25mm F/40 la G=40x (ocular Huygens de microscop 10x) dar parca-mi amintesc vag ca am vazut inelul saturnian.
Vreau sa verific in acest sezon saturnian.
A doua motivatie mi-o ofera Hodierna,dar despre acel proiect nu vorbesc aici.

Mai jos luneta cotita 25x1000mm atat cat  am putut recupera dintr-o  poza veche.

Mircea