-----------------------------------
Ovi_astro
07 Apr 2013 15:54


-----------------------------------
Pot sa spun ca si lentila mea este tot de la IOR, SLEFUITA eu lucrez numa cu aceste tipuri de lentile  nu suport lentilele persate, nici pe cele de plastic, cele mai BUNE SUNT LENTILELE SLEFUITE nu presate.
Fratii mei stim cu totii ca aceste lentile dau aberatii este si normal, ca doar nu avem de-a face cu un acromat, ci cu un simplet, acuma daca este o lentila menisc asta e, fiecare tip de lentila are dezavantajele ei, dar totusi entuziasmul este mai superior ca orice, mai ales la un sarman care nu a privit niciodata printr-un telescop, si ar dorii din toata inima, daca il pasioneaza astronomia, o astfel de luneta chiar si cu obiectiv menisc, i va satiface pofta. Cea mai importanta parte este ca doar folosind 2 lentile ( obiectiv ocular) iti poti face o luneta, pentru unii suna cam absurd, sa zic asa, de domeniul SF, unu nu ar crede nici in ruptul pamantului ca poti face o luneta dintr-o lentila de ochelari, sa stiti ca am intalnit multi din astia care afirmau acest lucru. Partea distractiva e cand i areti ca se poate, atunci isi vor schimba radical parerea. 
      Legat de afirmatia mea eu am observat ca aceste tipuri de lentile nu induc asa multe aberatii cromatice ca si alte tipuri de lentile, oricum stiu totul legat de aceste lentile : adica m-am referit strict la afirmatia ca aceste lentile au dezavantaje in cea ce priveste imaginea ( aberatii de sfericitate) nu mai terbuiau sa fie amintite, oricum asta se rezolva usor prin diafragamrea obiectivului la diametrul la care imag se prezinta clara. 
    
       Ca( offtopic )hai sa va povestesc o intamplare care pe mine ma socat, pana in termelii,  erau un tip care isi construise o luneta din lentile de ochelari si afirma ca el a observat Rima Hadley prin luneta lui, deci atentie ! Rima Hadley cred ca o cunoasteti cu totii, bun, ce sa zic Rima Hadely observata printr-o luneta din lentile de ochelari,  :lol:   asta inseama ca lunetele cu obiectiv mensic is mai bune ca APOcromatele, sau visez eu, deci, in concluzie baiatul asta ori a luat ceva la bord inainte de a-si incepe observatiile sau avea chiar o lentila magica, daca e asa insemana ca toti s-ar lua la bataie pentru aceste lentile de ochelari, in cazul acesta lentilele de ochelari s-ar vinde ca painea calda, Hai sa fim seriosi, sau o alta faza pe care am intalnit-o odata la unu care i era frica sa observe la ocular zicea ca face pacate   :lol:  Dale Doamne Minte.