-----------------------------------
theogon
12 Apr 2013 20:17


-----------------------------------
Mi-am cumpărat zilele trecute un nou ocular: ortoscopic Genuine de la Baader. Focala de 6 mm, valoare după care tânjeam demult. Cum, minunea minunilor, ieri 11 aprilie s-a înseninat, am ieșit la o mică sesiune în gădinița din centrul Clujului de unde mai fac observații.
Am scos newtonianul dob de 200, F5 și după o jumătate de oră am început.Iarăși minune, turbulență scăzută, inelele de difrație extra și intra focale se desenau ca niște filigrane ce se unduiau ușor. Am mai așteptat ca telescopul să se mai aclimatizeze. După ce s-a aclimatizat s-a dus si turbulența mică. Dacă la începutul sesiunii ora 20,30 TL am apreciat-o între 7-8 (!), după un ceas a redevenit în nota obișnuită aproximativ 5 
Am testat trei oculare din panoplia mea : Super Plosl SW 7,5 mm, câmp aparent 52*, Axiom 7 mm, câmp aparent 82*  și ortoscopicul Genuine de la Baader 6 mm, câmp aparent 40*
Ținte au fost Jupiter și stelele duble.
Pentru SW de 7,5 mm, imaginea lui Jupiter la 133 X, în condițiile medii de observare nu pot spune că au rupt gura târgului, se distingeau banda ecuatorială nord și sud și se distingea o bandă temperată nordică. Planeta părea scăldată în lumină, iar sateliții emiteau spikuri luminoase scurte , dar nu foarte agreabile. Câmpul de 50* plăcut, dar comun. 
Pentru Axiom, primul lucru care te lovește este câmpul generos, enorm chiar. Luminile parazite sunt mai bine stăpânite și chiar dacă mărirea este puțin mai mare (143X) imaginea este puțin mai bună, și comfortul privirii este mai bun, deoarece și contrastul este mai bun.Planeta se desenează mai bineși reflexiile interne sunt mult mai bine stăpânite.
Pentru ortoscopicul Genuine de la Baader, chiar dacă avem un câmp mai mic, care cuprindea la 167 X doar planeta și sateliții dispuși la est și vest, contrastul și detaliile erau mai bune, chiar la grosismentul acesta mai mare cu 25% decât în primul caz. Benzile ecuatoriale erau mai clar  desenate, iar banda temperată se distingea mai pregnant decât în cazul celorlalte oculare.
Am lăsat Jupiter să coboare, trecând la duble , Castor, Algieba, theta Aur și iota Leonis.
Toate ocularele au splitat primele trei stele în condiții onorabile, dar nu egale. În schimb doar Ortoscopicul a reușit să separe iota Leonis la 167 X, Am văzut clar separată componenta de discul stelei centrale la PA= 110*. Axiomul nu a reușit la 143X să separe componentele, poate din cauza măririi insuficiente, iar SW împrăștia razele în jurul principalei înecând cu o puzderie de raze câmpul aflat în imediata vecinătate a stelei și nu se punea problema la această mărire de o separate.
Pentru acest gen de observații, câștigător clar este ocularul ortoscopic, fapt aș zice previzibil, dar confirmările sunt, zic eu, bine venite.
Desigur că pentru câmpuri de stele Axiomul este în avantaj în comparație cu aceste două oculre și poate voi face altă dată astfel de teste și pentru nebuloase și roiuri.
Chiar dacă există diferențe între aceste oculare, iar unele dintre ele sunt complementare, un ortoscopic bun (sau mai multe) sunt binevenite la casa omului.
Desigur că cele scrise sunt doar impresii și chiar dacă, prin natura profesiei, m-am uitat toată viața prin lunete, aceste observații trebuiesc considerate ceea ce au fost declarate.