-----------------------------------
theogon
13 Apr 2013 10:37


-----------------------------------
Mulțumim pentru atenție. Revin cu precizări asupra celor postate mai sus.
În primul rând coma. Experimentele fiind făcute cu un reflector rapid (F/D=5) aberația comatică este evidentă în măsură mai mare sau mai mică în ocularele testate.
În SW Super Plossl coma este chiar deranjantă, cel puțin pe jumătatea marginală a câmpului. Opinia mea este că și pentru vizual este nevoie de un corector de coma de bună factură.
Axiom-ul lucrează relativ bine și cu telescoapele rapide, iar prezența comei chiar dacă există, este nesemnificativă la marginea câmpului generos.
Pentru ortoscopic nu am sesizat prezența comei, iar câmpul îngust (aș zice specilizat), reduce masiv efectul dăunător al razelor marginale.
Relieful ocular 
La SW este în jur de 7 mm,iar Axiom-ul are un relief ocular decent (nemăsurat, dar apreciat pe la 17 mm- sper să nu greșesc). Pentru ortoscopicul Genuine am găsit niște date care specifică valoarea reliefului ocular la 4,9 mm, relativ puțin și incomod, dar pentru un împătimit de planete și duble o văd ca o provocare generatoare de satisfacții mari.
Concluzii depline nu se vor putea trage decât în momentul în care voi avea rezultatele comportării ocularelor și pe un instrument cu focala lungă. pe care nu l-am avut la îndemână.
Apriori, mă aștept ca toate ocularele testate să răspundă mai bine pe un astfel de instrument.