-----------------------------------
Michel Ardan
22 Apr 2013 11:18


-----------------------------------
Ierarhizarea religie->filosofie->știință este eronată. Toate cele trei sînt părți ale cunoașterii umane, nu se exclud reciproc, fiecare umple găurile lăsate de celelalte.


Religia explică fenomenele naturale și lumea prin existența unei entități, forțe spirituale, autorități superioare. Afară plouă deoarece așa a vrut în acel moment divinitatea. 

Filosofia se întreabă de ce divinitatea a vrut să plouă, chiar în acel moment. 

Știința răspunde prin descoperirea adevăratelor cauze, ce țin de condițiile atmosferice.

Concluzia mea este că filosofia umple golurile religiei, iar știința umple golurile filosofiei. Diferența cea mai mare între religie și știință fiind aceea că religia este o dogmă iar știința o metodă. Religia funcționează prin credință și rugăciune având la bază texte vechi de 2000 de ani, pe când știința funcționează prin analiză, verificare și experiment, având la bază cercetarea cauzelor reale.

Cele două metode de abordare, nu se exclud, deoarece se află în planuri diferite.  Este drept ca ambele metode abordează același subiect, lumea, însă din planuri paralele ce nu se pot intersecta.

Cei ce compară religia cu știința uită că religia promite viața de apoi, pe când știința nu promite nimic, și, în genere, nu vrea nimic de la nimeni, pentru că știința este o metodă, nu o religie.

p.s. cele discutate mai sus nu pun la îndoailă existența divinității, sau manifestarea ei, ci vreau doar să clarific anumiți termeni.


Subiectul nu este unul de fizică ci clar de filosofie, gnoseologie sau &#537;tiin&#539;a cunoa&#537;terii. Eu cred că cunoa&#537;terea este relativă &#537;i este un proces dinamic, complex, structurat, ale cărui limite sunt vagi. 

De acord. Cunoașterea înglobează în ea toate toate enunțurile cu caracter logic din toate domeniile. Ce am vrut să punctez viza știința, și nu cunoașterea în ansamblul său.