-----------------------------------
MarianB
29 Apr 2013 17:49


-----------------------------------
In observatiile vizuale CERUL este determinant in proportie de 90% si numai restul revine telescopului folosit.
In Bucuresti observatiile DS sunt practic neputincioase indiferent de telescopul ori filtrele folosite.
Instrumentul de care se face vorbire e doar de palmares sau de fala, dupa preferinte ...
Nici macar pentru observatii planetare nu e potrivit (in sensul in care pierde prea mult din potentialul lui).
Este penibil sa folosesti un 14" in Bucuresti unde seeingul nu coboara niciodata sub 1 secunda de arc.
Aha.. merci pentru precizari! De cand mi-am luat minunatul spectiv de la Lidl ma tot chinui sa vad si eu un M. Am incercat cu M13, M42, M31 si M33 .. nimic
Punctul culminant a fost acum cateva seri cand am cautat M42.. intamplator aveam o stea mai stalucitoare in obiectiv si dintr-o data.. un roi de stele in ocular. Am ramas mut de uimire pana cand mi-am dat seama ca distributia lor era prea ordonata. Cand am ridicat ochii din ocular am constatat ca aveam plasa de tantari peste obiectiv.. se inchisese de la o pala de vant.
Care ar fi la acest moment cel mai plauzibil DSO care se poate vedea din Bucuresti ? M13?
Precizez ca am vedere pe S, dar ma urc frecvent pe terasa blocului.. (de parca ar conta 
  :) )