-----------------------------------
dmtr69
30 Apr 2013 17:39

M51
-----------------------------------
Salut! Doua poze cu M51:
-prima facuta cu TS ED80(la focala nativa de 560mm, fara FF) pe 17 aprilie( crop.; 15x4min ISO 800, Canon 1100D-mod)
-a doua cu newt 150/1200 facuta aseara; 18x 9min, ISO 800( ultimele 10 cadre dupa ce a rasarit Luna si post meridian- "bonus" zgomot). Histograma a crescut de la 25 la peste 35(si in crestere) si am oprit captura. Nu am vrut sa scad timpul de expunere pentru as fi avut nevoie in plus de un alt set de dark-uri. Oricum impreuna cu cele 12 cadre dark de 9min m-a prins ora 4 dimineata.
 Setup: HEQ5 Pro+EQMOD, Backyard EOS-focus&captura, 50mm TS finder(de 205mm FL)+ALccd5+PHD. In cadrele luate cu newton-ul stelele erau alungite desi in graficul PHD nu mi-a aratat probleme de ghidaj. S-au mai rotunjit insa in DSS.
In mod clar as fi avut nevoie de mai multe cadre pentru a scade zgomotul. In plus, DSLR-ul cu newton-ul nu fac pereche buna(undersampling 0,89arcsec/pix).
 **Este "belea" cu adaugarea punctelor de aliniere in EQMOD atunci cand folosesc newton-ul. Mai ales ca trepiedul l-am inaltat la maxim pentru a nu lovi balustrada balconului(oricum am mai taiat din ea). La finder nu ajung(si am 190cm de material!) oricum este intr-o pozitie imposibila( poate omul-paianjen s-ar descurca). La ocularul telescopului principal, aceeasi situatie+ FOV-ul mult mai mic. In plus daca este montat DSLR-ul, in live view(pe laptop) vad doar stelele mai luminoase.
 Solutia: Mi-am adaptat un finder de 50mm pentru CCTV. FOV-ul rezultat este de 2,5 grade-cam mic totusi, cel putin pana la adaugarea primului punct de aliniere. Ideal ar fi fost 5-10 grade. As putea folosi un 0,5x FR, dar trebuie sa tai prea mult din luneta. Oricum video-finderul este singura optiune. Am mai folosit si a doua camera CCTV(in prime focus) pentru reglarea precisa, schimband doar cablul video la intrarea in video-grabber. Vizualizare pe laptop(Wxastrocapture sau Metaguide ce recunosc grabber-ul si au video-reticul). Insa cand fac poze ante si post meridian, trebuie sa adaug din nou punctele de aliniere( isi pierde precizia alinierii). DSLR-ul trebuie sa ramana fixat in prime focus, luneta de ghidaj trebuie sa o schimb cu video-finderul, si apoi sa o pun la loc.
 Mai am de incercat combinatia intre CCTV si o lentila dedicata de 60mm(tocmai am primit-o). Estimativ cred ca are un FOV de vreo 30grade. Trebuie insa sa fac un sistem de prindere si reglare tangentiala pentru camera(in celalalt sistem reglajul se face prin inelele de prindere a finderului). Eventual poate reusesc anul asta sa modific un webcam Philips(schimbarea senzorului cu unul mai mare si mai sensibil)-ar reduce greutatea si nevoia unui video-grabber(am observat o problema- cand conectez webcam-ul SPC900 in hub-ul USB, pierd controlul monturii prin gamepad).