-----------------------------------
Michel Ardan
10 Mai 2013 17:44

Celeritatea planetelor
-----------------------------------
Topic inspirat de eclipsa inelară (parțială) de Soare la care am asistat live pe internet noaptea trecută, când, tot admirând mișcarea Lunii, l-am auzit pe unul din comentatorii eclipsei spunând :

"Luna are o viteză colosală în raport cu dimensiunile ei ! " sau ceva asemănător. 

Voi reviziona înregistrarea de pe youtube a eclipsei să regăsesc afirmația exactă. Afirmația ma frapat deoarece acest aspect nu era deloc intuitiv. (ca multe altele de-altfel, în general).

În acest topic propun să vorbim despre viteza orbitală a corpurilor cerești în raport cu dimensiunile lor, despre vitezele lor unghiulare (văzute de pe Pământ, și de ce nu, de pe alte planete ) și, nu în ulltimul rând, să analizăm și efectele acestor mișcări asupra pozițiilor reale sau observate.

Până una alta, afirmația respectivă îmi pare eronată, deoarece, la un calcul sumar, rezultă că :

Luna are o viteză medie orbitală de un diametru lunar în 59,7 minute, în timp ce 
Pământul parcurge un diametru terestru în 7,1 minute. 

Cea mai rapidă planetă din acest punct de vedere, rămâne Mercur, cu un dimetru mercurian în doar 1,7 minute.
Cea mai lentă planetă fiind, neașteptat, Saturn, cu un diametru saturnian în 3,5 ore. 

Voi reveni cu calcule mai exacte în postările viitoare.